Portal de vinificatie si viticultura

Dictionar de termeni

Aroma
Mirosul specific vinului, agreabil si asemanator celui de flori.

Vin catifelat
Vin oleaginos, care creeaza in gatlej senzatia de atingere delicata; astfel i se mai spune si vinului dulce.

Vin energic
Vin cu efect de prospetime, datorat aciditatii bine exprimate (trasatura caracteristica vinurilor albe tinere).

Buchetul vinului
Totalitatea miresmelor emanate de vin, aromelor in permanenta evolutie, care se manifesta sub influenta temperaturii si a contactului cu oxigenul din aer.

Piatra de vin
Concrescente naturale inofensive ale acidului tartric, care interactioneaza cu diferite componente ale vinului. Uneori apar in urma congelarii rapide a vinului, care astfel nu isi pierde calitatile.

Maturare
Termin care semnifica innobilarea vinului pe parcursul pastrarii.

Vin maturat
Vin ajuns in bune conditii de pastrare la varsta implinirii, delicat, fara astringenta.

Armonie (Echilibru)
Realizarea unui coraport scontat intre cele trei caracteristici principale ale vinului – aciditate, continut de tanin si de alcool.

Vin de desert
Vin foarte dulce, bogat in zahar, cu adaosuri mai mari sau mai mic de diferite siropuri.

Decantare
Procesul de trecere a vinurilor rosii mature intr-un vas special – decantor – cu scopul de a le detasa de sedimente si amestecuri (taninuri, cristale de acid tartric), precum si de a le satura cu oxigen pentru „desteptarea” gustului si aromei.

Aciditate
Una dintre nuantele principale ale gustului, care asigura prospetimea, vitalitatea si acuitatea vinului.

Vin tare
Vin bine cladit, saturat si bogat in alcool.

Cupaj
Imbinarea de diferite vinuri in proportii anumite pentru a le ameliora calitativ sau pentru obtinerea vinurilor de tipuri si componente prestabilite.

Vin lejer
Vin fara tarie deosebita, de obicei tanar (la stadiul in care tocmai devine bun pentru consum).

Vin tanar
Vin care nu a ajuns la maturitate, lejer si proaspat.

Vin delicat
Vin foarte echilibrat, putin astringent si usor acriu.

Vin „rotunjit”
Vin delicat si usor catifelat.

Vin picant
Vin cu aroma puternica persistenta, caracteristica pentru unele varietati, de exemplu – cele de Mosel (Germania).

Postgust
Senzatia care ramane in cerul gurii dupa degustare. Cu cat mai durabil este postgustul, cu atat mai inalt se apreciaza vinul. Acest criteriu face diferenta intre vinurile comune si cele exclusive.

Vin „condimentat”
Vin care, fara sa fie tratat in mod suplimentar, are aroma de scortisoara, piper, cuisoare etc.

Fermentare alcoolica
Procesul de transformare a ravacului in vin: drojdiile si zaharul, intrand in reactie, formeaza spirtul.

Ravac
Must de struguri nefermentat.

Vin sec
Vin in care zaharul este lipsa, deoarece a fermentat in totalitatea lui.

Tanin
Una dintre principalele componente in vinurile rosii. Se identifica dupa senzatia astringenta in cavitatea bucala. Este deosebit de evident in vinurile fine, care necesita invechire suplimentara. In timpul maturarii serveste in calitate de element protector, pe parcurs isi pierde expresia si lasa ca sa iasa in evidenta aroma si gustul de fructe. Taninul formeaza sedimente in vinurile care au fost pastrate ani indelungati.

Astringenta
Senzatie dura, de natura sa eclipseze alte efecte organoleptice. Unele vinuri exceptionale, care par astringente atata vreme cat sunt tinere, cu timpul devin mai delicate si capata individualitate distincta.

Vin fructuos
Vin in care, de rand cu gustul si aroma de struguri, se disting de asemenea tonalitati de mere, caise, coacaza neagra, lamaie, precum si de fructe uscate. Vinurile rosii tinere deseori au aceasta particularitate caracteristica.

Vin ametitor
cu inalt continut de alcool, capabil „sa urce la cap” in scurt timp.

Vin floral
Vin cu aroma de flori (iasomie, viorele, caprifoi etc.). Insa mirosul de muscate este considerat un neajuns al vinului.

Vin elegant
Vin de calitati exclusiv de inalte, cu finete a gustului si aromei, echilibrat si eminamente inconfundabil.