Portal de vinificatie si viticultura

Reportaj de la expozitia „ExpoVin Moldova’2004”

Discursul Presedintelui Republicii Moldova D-lui Vladimir Voronin la deschiderea expozitiei internationale specializate „Expovin Moldova-2004” (Chisinau, 18 februarie 2004).

„Dragi organizatori si oaspeti ai expozitiei!

Expozitia „Vin Moldova” se desfasoara la Chisinau a 13 oara. Nu cred ca am avea motive sa ne infricosam de aceasta cifra. Aceasta frica este neintemeiata, deoarece, necatind la faptul ca anul trecut a fost considerat un an greu atit pentru sectorul agricol cat si pentru viticultura si vinificatie, totusi necatind la toate el s-a dovedit a fi un an foarte bun. Cred ca toate colectiile care vor pastra vinul acestui an, vor servi drept etalon al calitatii.

Avind o istorie lunga si bogata, expozitia a meritat pe deplin dreptul de a fi considerata traditionala. Traditie a devenit nu numai realizarea ei, dar si cresterea din an in an a numarului participantilor, largirea tematicii expozitiei si a spatiului geografic prezentat. La expozitia actuala participa 155 de companii din 15 tari ale lumii. Aproape jumatate din teritoriu este ocupat de vinificatori. Dar sint prezenti de asemenea si producatorii de utilaje, ambalaje si materiale. E imbucurator faptul ca la expozitie participa si producatorii straini de materiale de sadire libere de virusi din Franta si Italia.

Aceasta inseamna, ca programul nostru national de regenerare a viticulturii trezeste incredere si este apreciat ca un proiect de lunga durata, dar mai ales de perspectiva. Teritoriul podgoriilor in Moldova incepind cu anul 1985, catastrofic s-a micsorat. Si numai in ultimii 2-3 ani s-a inceput o miscare in directia sadirii noilor plantatii. Vinificatorii au inceput sa depuna mai multe mijloace in materia prima. Astazi scopul Statului consta in sustinerea acestei miscari si gasirea mijloacelor pentru stimularea acestor investitii.

Aceasta functie a fost incredintata Guvernului si Departamentului Agroindustrial. Noi ne-am propus ca scop plantarea anuala a 2 hectare de vie. Aceasta va permite sa elaboram un statornic sector de materie prima. E important sa urmarim evaluarea componentei soiurilor plantatiilor, ca sa obtinem o materie prima de cel mai inalt nivel, care va permite producerea vinurilor de cea mai buna calitate.

Companiile vinicole din Moldova au trecut deja peste perioada de dezordine. Multe din ele demonstreaza o abordare din punct de vedere marketinga deosebita al produselor sal, asimilarea pietilor noi de desfacere, intarirea pozitiilor sale in schimbul calitatii si promovarii marcii de firma. Aceasta contribuie la elaborarea frumoaselor rezultate atat pentru companie cat si pentru economia tarii in general.

Productia vinicola constituie aproape 48% din industria prelucratoare si aceasta cota parte se afla permanent in crestere. In anul 2003 au fost prelucrate 430 mii tone de struguri. Volumul vinului imbuteliat s-a marit cu 31%, sampania cu 21%, iar productia bruta conform cursului a crescut cu 43% si a constituit aproximativ 3,9 mld lei. Cat priveste exportul, el s-a marit cu 1/4 si a ajuns sa constituie aproape 250 milioane $ S.U.A.

S-a inceput deja procesul de reinarmare al ramurei, scopul careia este folosirea mijloacelor proprii ale intreprinderilor de a atrage credite, atat cele a creditorilor autohtoni cat si a celor straini.

Astazi as vrea sa atrag o deosebita atentie vinificatorilor nostri asupra unei anumite circumstante, care fara indoiala au simtit-o si ei pe rezultatele proprii.

Nisa preturilor in jurul careia se roteste productia vinicola din Moldova este nemotivat foarte joasa. Toate acestea fiind rezultatul neglijarii intrebarilor privind protectia marcii comerciale si extinderea unui volum mare de marci contrafacute pe pietele interne si externe, la fel si goana dupa un rezultat instantaneu.

Nu demult in cadrul totalizarii bilantului concursului ” Marca comerciala a anului”, diversele marci ale producatorilor autohtoni au fost intrunite sub o marca unica „Fabricat in Moldova”. Aceasta marca poate si trebuie sa serveasca drept pilda a unui inceput pentru producatori in lupta pentru piata de desfacere, pentru obtinerea unei mai inalte pozitii al vinificatiei nationale. E necesar sa unificam eforturile si mijloacele noastre pentru protejarea marcii de firma pe pietile noi. Trebuie sa construim niste relatii de solidaritate ale vinificatorilor nostri privitor la autoaprecierea interna cat si reprezentarea externa a vinificatiei noastre.

Expozitia „Vin-Moldova” de-a lungul existentei sale a fost insotita de un larg sir de manifestari, care au constituit „Saptamina vinificatiei”. Acest fapt reprezinta un lucru minunat si corect. Mi-as permite sa propun organizatorilor sa completeze acest program variat cu un frumos Iarmaroc al vinului , care pe parcurs va putea fi transformat intr-un iarmaroc international regional – un spatiu larg deschis pentru concurenta comerciala a vinurilor, producatorilor si a tarilor. Sint absolut sigur ca Republica Moldova la acest iarmaroc va fi plasata printre invingatori.

Doresc succese organizatorilior si tuturor participantilor acestei traditionale si minunate expozitii.”

La ceremonia oficiala de inaugurare a expozitiei D-nul Gheorghe Gagua, presedintele Academiei Internationale a viei, si D-nul Zbignev Chiscovskii, Secretarul savant al Academiei Internationale a viei si vinului, au inminat Presedintelui Moldovei diploma de Academician de onoare ai acestei organizatii stiintifice. “Pentru organizarea festivalului vinului in Moldova si sustinerea academiei in constituirea unei comisii de viticultura si vinificatie in cadrul comitetului executiv CSI” – a precizat Gheorghe Gagua.

Dupa ceremonia de deschidere D-nul V.Voronin si oaspetii de onoare au vizitat expozitia si au degustat unele mostre din productia autohtona.

Expozitia reprezinta nu numai vizionarea tuturor realizarilor din ramura vinicola, dar si o competitie traditionala privind crearea celui mai frumos stand. Companiile vinicole deja pe parcursul a mai multor ani prefera sa participe la expozitie cu standuri create dupa proiecte individuale.

Materialele folosite pentru astfel de standuri sint foarte diverse: lemn, metal, plastic, gips-carton. Amenajarea este realizata dintr-un melanj de stiluri de la traditional la modern.

Tendinta de a construi standuri particulare s-a raspindit si asupra companiei, care prezinta echipament si materiale.

Deja pe parcursul a multor ani oaspetii expozitiei au remarcat designul original al standului companiei „LION GRI”. Sondajul vizitatorilor expozitiei „ExpoVin Moldova ‘2004” permit conferirea Premiului de simpatie a publicului standului „LION GRI”.

In anul 2004 atentia vizitatorilor a fost atrasa de asemenea si de standurile companiilor: „ACOREX WINE HOLDING”, „BASVINEX”, „BASAVIN-GRUP”, „CRICOVA”, „DOINA-VIN”, „EURO-ALCO”, „MILESTII MICI”, „IMPERIAL-VIN”, „MARGARITAR”, „SUVOROV-VIN”, „VINARIA BOSTAVAN”, „RENAISSANCE PERFECT”, „PLUS ASCONI”, „CASA VINULUI”, „LION GRI”.