Portal de vinificatie si viticultura

Reportaj de la Concurs International de vinuri si bauturi alcoolice, editia a XIII-a

In anul 2004 pentru participarea la Concursul International de vinuri si bauturi alcoolice, editia a XIII-a au fost declarate 231 de mostre din partea a 52 de companii din 3 tari. Comisia de degustare a fost compusa din 55 de specialisti-oenologi din Moldova, Rusia, Ucraina, Belgia si Slovacia. Membrii juriului au fost impartiti in mai multe grupuri, fiecare din ei au degustat de la 17 pina la 30 de mostre. Notele erau expuse dupa sistemul de 100 de baluri.

Invingatorii Concursului International de vinuri si bauturi spirtoase, care s-a desfasurat in cadrul Expozitiei Internationale Specializate „ExpoVin Moldova’2004”, editia a XIII-a au devenit: vinul rosu sec de calitate superioara „Codru” recolta anului 1999, prezentat de catre firma agroindustriala S.A. „Cimislia” si divinul de 33 de ani „Sofia” al S.A. „Barza Alba” (Balti).

 

Cupajul „Codru” (75% „Cabernet” si 25% „Merlot”) al doilea an la rind cistiga Premiul Mare la concursurile din Chisinau. Se prea poate ca aceasta marca sa devina in viitorul apropiat o adevarata carte de vizita a Moldovei.

Conform rezultatelor concursului firma agroindustriala „Cimislia” a primit inca 8 medalii pentru vinurile albe seci „Chardonnay”, „Feteasca”, „Aligote” si „Sauvignon”.

Trebuie de mentionat neaparat faptul ca pretendenta la victorie in cadrul concursului putea sa devina si compania „Lion-Gri”, care a primit de asemenea 8 medalii insa de o proba mai inalta (4 medalii de aur si 4 de argint). Pentru prima data compania „Lion-Gri” a prezentat la concurs sampanie bruta, care a obtinut medalia de aur.

Specialistii denumesc degustarea un lucru intelectual destul de greu. Dupa parerea corifeului vinificatiei moldovenesti academicianul Gheorghe Cozub, degustatorul trebuie in permanenta sa-si mentina forma cu antrenamente – sa degusteze, sa memorizeze si sa compare. Aceasta nu inseamna ca neaparat trebuie de baut. Unui specialist cu experienta este de ajuns o singura inghititura. Si desigur trebuie neaparat de pastrat toate perceptiile naturale – gust, miros si o buna vedere. Totodata nu trebuie sa ne pasionam de mincaruri picante.

Nicolae Mehuzla, Vice-presedintele Ligii oenologilor din Moscova a declarat:
„”Sint nespus de bucuros de a participa in calitate de juriu la acest concurs pentru a treia oara. Si imi este foarte placut sa remarc faptul ca in fiecare an nivelul organizatoric devine din ce in ce mai bun totodata imbunatatindu-se si calitatea produselor prezentate. Am avut numeroase ocazii sa fiu prezent printre membrii juriului si la alte concursuri de degustare. Cele mai recente fiind – “Prodexpo” din Moscova, „Восточные ворота” din Celeabinsk, cat si Gruzia. In Moldova concursul fiind cel mai obiectiv printre tarile CS.”

Alexandru Panasiuc, Profesor, Seful comitetului National de vinificatie din Rusia:
„Eu am fost membru juriului a primului concurs de degustare din cadrul expozitiei „VinMoldova” si apoi inca de citeva ori, astfel incit pot sa afirm cu siguranta ca dezvoltarea vinificatiei din Moldova se afla intr-o permanenta dinamica. Consider ca calitatea vinurilor voastre din ultimii ani considerabil s-a marit, acest lucru s-a rasfrint mai ales asupra degustarii de azi. Cele mai prezentate mostre au fost cele de vinuri spumante (18) care au devenit si mai variate. Din cite stiu eu anul trecut doar sase mostre de vinuri spumante producatorii au considerat demne de a fi prezentate la concurs. Vizibil se imbunatatesc si tehnologiile, luind in consideratie si gusturile utilizatorilor.Astazi o mai mare atentie este acordata vinurilor care isi pastreaza gustul natural si aroma boabelor de struguri. Majoritatea vinurilor pe care le-am degustat raspund celor mai mari cerinte”. Profesorul Alexandru Panasiuc a remarcat de asemenea si faptul ca in ultimii ani calitatea vinurilor moldovenesti considerabil s-a imbunatatit totodata micsorindu-se si numarul de falsificari in Rusia, s-au schimbat si tendintele din consum: astazi rusii prefera vinurile moldovenesti seci in schimbul celor dulci si semidulci, acest lucru este legat de faptul ca aici s-a format clasa mijlocie care impune anumite cerinte fata de cultura “petrecerilor”.Dora Dogan, Directorul fabricii „AurVin”:
„Din cadrul grupei de “Vinuri albe tinere cu denumire controlata si vinuri de colectie” a trebuit sa degustam 30 de mostre. Desigur e foarte greu de lucrat cu un asa numar mare de probe, de aceea vinul nu trebuie de inghitit. Cu mici exceptii impresia mea generala despre concurs nu este rea. Am remarcat patru-cinci mostre ca fiind cele mai bune. Anume ele au primit cele mai mari note”.

Unul din cei mai mari specialisti a divinului din Moldova, Directorul general S.A. „Vismos” Constantin Olaru, care a fost membru juriului de degustare a bauturilor tari, a remarcat ca anul acesta intriga concursului a devenit competitia dintre divinul „Sofia” si divinul de 30 de ani “Calarasi”.

„Un divin bun, – a continuat Constantin Olaru, – trebuie cel putin un an sa se „odihneasca”. Cu toate acestea alcoolul, apa distilata si alti componenti foarte incet „se aduna impreuna”. Cit priveste „Sofia” stiu bine ca el „a odihnit” cinci ani, dintre care patru ani – fara nume. Denumirea a aparut abia un an in urma. Referitor la „Calarasi” nu stiu sigur, dar am auzit ca acesta este un cupaj „proaspat”. Daca este asa, atunci dupa perioada necesara de „odihna” acesta va deveni un divin excelent”.

Leonid Babii, Directorul general S.A. „Barza Alba”:
„Am reusit sa obtinem un cupaj moale, chiar „feminin” cu o aroma persistenta deosebita. E ca un parfum bun: iti umpli paharelul cu „Sofia”, revii la el peste 24 de ore si aroma nu va disparea nicaieri”.

Ceea ce deosebeste mult concursul moldovenesc de alte concursuri asemanatoare e faptul ca dupa degustare de pe mostre este inlaturata husa si degustatorii pot sa efectuieze un „autocontrol”. „Un lucru destul de rezonabil, – a afirmat unul dintre membrii juriului, – deoarece mereu ramine un graunte de indoiala. Te urci in tren si te gindesti: „Nu m-am gresit eu oare?”

Dupa informatia pezentata de „Logos-Press” si „Nezavisimaea Moldova”