Portal de vinificatie si viticultura

SA „Vinaria din Vale” – candidat la Marele Premiu pentru servicii speciale

Anul acesta, Marele Premiu pentru realizări remarcabile în domeniul viticulturii și vinificației va fi acordat în timpul deschiderii oficiale a Zilei Naționale a Vinului pentru a 13-a oară. Un comitet special de selecție a propus candidatura AB Vinaria din Vale pentru premiul.

Din anul 2002, acest premiu a fost acordat fabricii Cricova, AO Barza alba, JV Lion-gri, AO Dionysos-Mereni, AO Vitis-Hincesti, GP Combina vinurile de calitate Milestii Mici, LLC Vinaria-Purcari -P, SA Romanesti si Ampelos Ltd.

Vinaria din Vale are 696 hectare de podgorii (Merlot, Cabernet, Muscat Ottonel, Aligote, Sauvignon, Malbec, Chardonnay, Pinot gris, Feteasca nyagre, Feteaska Alba), din care 613 hectare sunt fructe. Plantațiile sunt situate în zona de sud a republicii – în regiunile Kantemir, Cahul și Vulkanesht. În industria vinicolă s-au implicat trei fabrici – cu. Sesen (raionul Călărași), p. Slobozia-Mare (regiunea Cahul) și jumătate din capacitatea lui Vieru-vin cu. Burlaku (raionul Cahul).

Numai anul trecut, compania a investit 35 milioane de lei în podgorii și echipamente tehnologice. Fondurile provin din linia de credit a Băncii Europene de Investiții Filiera vinului. Cu toate acestea, până în prezent, din suma declarată de 3,8 milioane de euro, s-au primit și s-au plătit 2,5 milioane de euro.

În 2013, Vinaria din Vale a vândut produse în valoare de 150 milioane de lei. Dintre acestea, 97% au fost exportate în Belarus, unde sunt furnizate materiale vinicole și Letonia (vinuri îmbuteliate). Fiind cel mai mare producător din industrie, numai anul trecut, compania a plătit cel mai mult fondului de struguri și vin – 1.764 mii lei. Anterior, compania sa specializat numai în producția de vinuri, dar din 2012 a turnat vinuri de înaltă calitate sub TM Vinaria din Vale. Anul acesta, vinurile sub acest brand au câștigat medalii la prestigiosul concurs Decanter internațional (Marea Britanie): Feteasca alba – argint, Traminer – bronz și Muscat – Commended („Recomandat”), precum și la competiții în Moldova și România.

„Cea mai mare valoare sunt echipele pe care am reușit să le formăm”, a declarat Vladimir Davididescu, director general al Vinaria din Vale, JSC (în fotografie). – Compania are peste 420 de angajați. În prezent, în Republica Moldova există un deficit de lucrători, deci era foarte greu să găsești oameni pentru a efectua toate operațiunile de producție, în special în podgoriile, pentru că în primul rând trebuie să crești materii prime de înaltă calitate. Structura proprie conferă stabilitate planificării recoltării și vânzării produselor finite, precum și încrederea în obținerea vinurilor de calitate superioară. Începem să mecanizăm treptat procesarea tuturor podgoriilor și în viitor intenționăm să cumpărăm o combină pentru recoltarea strugurilor. Apropo, recolta din acest an colectăm o calitate foarte bună.

Succesul nostru se datorează în mare măsură faptului că întreprinderea noastră nu a intrat sub „patinoarul” embargoului rus din 2006, deoarece așezarea pentru materialele vinificate furnizate este mult mai rapidă decât pentru vinurile îmbuteliate. Din această cauză am reușit să ne dezvoltăm. Cred că realizările reale din industrie aparțin colegilor mei care, după pierderi uriașe din 2006, nu au renunțat și au continuat să lupte pentru dezvoltarea viticulturii republicii, îmbunătățirea calității vinurilor și pentru noi piețe de desfacere.

Sincer, nu știu cum am fi ieșit din criză că producătorii noștri de vârf au supraviețuit.

Angelina Taran

Revizuirea economică „LOGOS-PRESS”

De ce are succes vinul moldovenilor?
Un parcurs tumultuos, plin de momente dramatice. O cultură definitorie pentru un spațiu și un popor. ...
Primul magazin de specialitate care vinde vinurile moldovenești este deschis în Belarus
Belarus a deschis primul magazin specializat de vinuri moldovenești „La Moldova”, care e ...
Studenți, inițiați în arta vinului de un celebru somelier francez: ”Este o experiență extraordinară” Reportaj Audio/Foto
Studenții francofoni care studiază industria vitivinicolă la Universitatea Tehnică din Moldova au pa ...