Portal de vinificatie si viticultura

Bloggerii transmit mai departe legendele despre Vinul Moldovei

Cei 12 bloggeri şi jurnalişti care au mers prin ţară cu „Redescoperă Vinul Moldovei. O legendă vie”, în căutarea istoriei necunoscute din spatele vinurilor moldoveneşti, au revenit acasă şi transmit mai departe legendele descoperite despre Vinul Moldovei.

După vizitarea a 11 destinaţii vitivinicole, unde se respectă tradiţiile milenare de vinificaţie – Vinăria Poiana, Şcoala de vinificaţie din Nisporeni, Minis Terrios, Castel Mimi, Gitana Vinery, Fautor, Et Cetera, Colegiul naţional de viticultură şi vinificaţie din Chișinău, Sălcuţa, Chateau Vartely şi Cricova – participanţii culeg roadele. Ei au publicat articole mustoase despre ceea ce au descoperit, ceea ce au învăţat şi ceea ce i-a uimit cel mai mult în aventura lor bahică de 6 zile.

O poveste neobişnuită a fost relatată de Elena Braga: „Vinul cu o legendă interesantă, despre care se spună că în această regiune, unde se creşte soiul de poamă pentru a se produce acest vin, se plimbă haite de lupi, şi chiar au fost văzuţi şi de oamenii care munceau la vinărie. Ca să nu fie vânaţi, ei vin şi se ascund în aceste coline.”

Din articole şi reportajele video ale Anei Sîrbu putem afla în detalii multe dintre legendele locurilor vizitate, cum ar fi cea a vinului care îşi trage numele de la ultimul guvernator al Basarabiei ţariste, jurist şi mare pasionat de vinuri. La începutul secolului 19 acesta a fost la Montpellier, în Franţa, de unde a adus proiectul castelului care urma să fie construit la Bulboaca, dar şi soiul de viţă-de-vie Aligote. Vinurile lui s-au bucurat de un succes enorm, fiind exportate chiar şi în cele mai îndepărtate ţări ale lumii.

Chiar şi vinurile care abia urmează să fie lansate sunt desprinse din istorii de legendă. Gabriela Onofreiciuc povesteşte despre un cuplu de vinificatori tineri, care au copilărit împreună: „Au deschis această afacere care poate fi numită rodul dragostei lor. Primii lor copii sunt un Merlot şi un Cabernet Sauvignon din 2013. Ele urmează a fi îmbuteliate şi lansate în cadrul Zilei Naţionale a Vinului, care se va desfăşura în perioada 4-5 octombrie. Cuplul a fost influenţat mult de regiunile vinicole ale Franţei, care se împart pe mii de parcele mici, astfel numele vinului semnifică pământuri mici.”

Jurnalista conchide că „Vinurile Moldovei poartă trecutul neamului, un trecut legendar, descoperă prezentul şi schiţează viitorul, un viitor promiţător”.

În urma fiecărei vizite şi a fiecărei degustaţii, participanţii şi-au împărtăşit impresiile şi senzaţiile, dar şi revelaţiile personale despre ceea ce face din Vinul Moldovei o legendă vie.

Ina Moroşanu: „Linişte. Asta am descoperit eu în vinurile moldoveneşti pe care am avut ocazia să le cunosc în cadrul acestei experienţe. Începând cu priveliştile vinăriilor care îţi aduc aminte cât de primitoare poate fi natura până la acea uşoară amorţeală care te detaşează de griji şi rutină şi te relaxează. Numai un vin bun îţi poate aduce liniştea de care ai nevoie şi de câteva momente de respiro atât de vitale pentru un creier permanent ocupat şi plin de griji. Şi te-ai mira cum un obicei vechi, trecut prin istorie, interzis şi lăudat te poate face să redescoperi anumite lucruri în tine, chiar dacă doar preferinţe superficiale la prima vedere. O adevărată legendă vie pe care o dată ce o guşti, devii parte din ea.”

Svetlana Matvievici: „Am degustat peste 40 de tipuri de vin, am descoperit vinuri fine, tinere, aromate, dulci, vesele, jucăuşe, proaspete, acide, grele, triste, dure, liniştite, seci, mirate, relaxate, moi şi vii. Fiecare sticlă cu vin ascunde în ea o legendă, în fiecare sticlă sunt 7 ani de viaţă: 5 ai viţei de vie şi 2 ai vinului şi o particică din sufletul vinificatorului. Vinul e viu, poartă cu el energia oamenilor care îl crează şi-o transmite celor care îl savurează!”

Ronin Terente: „Am aflat că vinul trebuie combinat cu bucate, am învăţat cam ce produse şi cu ce s-ar servi mai bine. După asta e greu să mai vrei bere. Am văzut o altă parte a ţării şi am descoperit locuri fantastice. Am făcut o treabă bună, cred eu. Nu mă pricep în soiurile de poamă şi nici în vinuri prea mult, nu mă întrebaţi, eu ştiu doar ce simt şi ce nu când beau un pahar de vin.

Nicolae Apostu: „Secretul unui vin bun sunteţi voi, dragii mei, cei care faceţi vinul. Oriunde am mers, am rămas uimit de dragostea şi dedicaţia pentru ceea ce fac. De la cei care culeg poama, până la proprietarii vinăriilor, atâta dragoste în ce fac nu am mai văzut nicăieri, de la muncitor la proprietar. Cine este legenda Vinului Moldovenesc? Vinificatorul.”

Toate legendele descoperite de bloggerii şi jurnaliştii exploratori ai vinificaţiei moldoveneşti şi impresiile lor pot fi citite la:

http://nicolaeapostu.com/
http://www.brinzan.com/
http://taniasavva.blogspot.com/
http://choopachoops.wordpress.com/
http://parazitulproletar.wordpress.com/
http://www.orheianca.eu/
http://liaciutac.blogspot.com/
http://elenabraga.ml/
http://madein.md
http://unimedia.info/
http://timpul.md/
http://trm.md/

Pe 4 şi 5 octombrie participanţii la „Redescoperă Vinul Moldovei. O legendă vie” îşi vor continua misiunea în calitate de bloggeri oficiali ai Zilei Naţionale a Vinului. Ei vor informa mediul on-line cu noutăţi live din Piaţa Marii Adunări Naţionale, unde se va desfăşura cel mai mare spectacol cognitivo-cultural al anului în domeniul vitivinicol.

Proiectul „Redescoperă Vinul Moldovei. O legendă vie”, îşi propune să popularizeze cultura vinului printre tineri, să sporească notorietatea brandului naţional Vinul Moldovei şi să incite interesul pentru atracţiile turistice vitivinicole ale Moldovei.

Acţiunea este organizată şi finanţată de Proiectul USAID CEED II, în colaborare cu Oficiul Naţional al Viei şi Vinului (ONVV).

VINMOLDOVA.MD // Comunicat de presa ONVV

Un festival al vinului și strugurelui a fost organizat la Bender (Cetatea Tighina).
Un festival al vinului și strugurelui a fost organizat la Bender (Cetatea Tighina). Un astfel de eve ...
Majoratul Zilei Naționale a Vinului: Cum a fost
            Peste 70 de mii de oameni au sărbătorit majoratul Zilei Na ...
Un număr mare de invitați străini au vizitat Ziua Națională a Vinului
Un număr mare de  străini au vizitat Ziua Națională a Vinului, care a avut loc în centrul Chișinăulu ...