Portal de vinificatie si viticultura

Expert: Ziua vinului este o sărbătoare care nu trebuie anulată

Ziua naţională a vinului este o sărbătoare care nu trebuie anulată, a declarat pentru Sputnik Snejana Zacepa, expert în domeniul vinificaţiei.

Vinificatorii din Moldova au decis să nu organizeze în acest an Sărbătoarea naţională “Ziua Vinului”. Cauzele care stau la baza acestei decizii sunt situaţia grea din ţară, dar şi faptul că Piaţa Marii Adunări Naţionale este ocupată de protestatari. Decizia finală va fi luată joi, 17 septembrie, în cadrul şedinţei comisiei republicane de organizare a Sărbătorii naţionale „Ziua Vinului” care va avea loc la Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare (MAIA).

„Este o Zi care trebuie sărbătorită, deoarece au fost ani şi mai grei pentru vinificatori şi atunci nu a fost anulat acest eveniment”, a declarat expertul pentru Sputnik.

Zacepa susţine că din punct de vedere al vânzărilor, anul acesta a fost dur pentru vinificatori. „Au scăzut vânzările pe plan intern, dar şi pe cel extern, din cauza pierderii pieţei ruseşti”, a comentat specialistul.

În opinia expertului, volumul de vin moldovenesc vândut pe piaţa rusă nu a fost încă recuperat de pieţele din alte ţări. „Cantităţile de vin care se vând acum pe pieţele noi sunt mai mici decât cele care mergeau în piaţa rusă”, a declarat Zacepa.

Expertul susţine că Sărbătoarea naţională “Ziua Vinului” trebuie să se desfăşoare în Piaţa Marii Adunări Naţionale, deoarece asemenea evenimente nu pot fi organizate în locuri restrânse.

Comisia din care fac parte reprezentanţi ai vinificatorilor, MAIA, Ministerului Economiei, conduceri Guvernului, ai Primăriei Chişinău şi Agenţiei Turismului se va convoca joi, 17 septembrie, în şedinţă unde se va lua decizia finală cu privire la organizarea sau nu în acest an a Zilei naţionale a vinului.

Ziua naţională a vinului a început să fie sărbătorită din anul 2001, la finele primei săptămâni a lunii octombrie. Până în prezent nici o ediţiei a acestui eveniment nu a fost anulată.

Sputnik Moldova

Record de medalii pentru „Wine of Moldova” în 2018: ONVV lansează primul catalog al vinurilor-campioni
Oficiul Național al Viei și Vinului va lansa primul catalog dedicat vinurilor moldovenești premiate ...
Vinurile moldovenești au obținut anul trecut 673 de medalii la concursurile internaționale, un număr record, scrie wine-and-spirits.md, informează MOLDPRES.
Numărul distincțiilor de care au beneficiat vinurile din Republica Moldova ar putea să fie și mai ma ...
Vinificatorii din Moldova au participat la cea mai mare expoziţie de vinuri din lume
Aproape 40 de vinificatori moldoveni au participat la cea mai mare expoziţie de vinuri din lume. La ...