Portal de vinificatie si viticultura

Gheorghe Arpentin: Vinificatorii, nu Ministerul Agriculturii, trebuie să fie organizeze Ziua Naţională a Vinului

„Sărbătoarea Naţională Ziua Vinului trebuie să fie organizată de către vinificatori şi asociaţiile de profil, şi nu de către Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare”. De această părere este preşedintele Uniunii Oenologilor, Gheorghe Arpentin.

„Vinificatorii sunt cei care suportă majoritatea cheltuielilor pentru organizarea sărbătorii, însă oficialii sunt cei care profită de pe urma acestei sărbători. Pentru participarea la Ziua Vinului, companiile achită o taxă de intrare de 10 mii lei plus arenda spaţiului la Centrul „Moldexpo”, care de asemenea este piperată. Pe lângă aceasta, există cheltuieli mari de amenajare şi întreţinere a standului. Iar ministrul Agriculturii, Vasile Bumacov, împreună cu alţi oficiali îşi fac doar imaginea pe seama vinificatorilor”, a declarat Arpentin pentru Agenţia „INFOTAG”.

Preşedintele oenologilor afirmat că deşi ministerul a anunţat că anul acesta sărbătoarea va avea un concept nou, de fapt „nu este nimic nou sub soare”.

“A fost schimbată doar data şi locul de organizare a sărbătorii. Deşi ministerul anunţă că anul acesta vor fi amenajate standurile conform zonelor geografice, de fapt acest lucru va fi doar pe hârtie. Va fi exact aşa cum era pe timpul comuniştilor – mergeau toţi cu alaiul şi fluturau din mâini. Nu le pasă dacă la sărbătoare vor fi sau nu prezenţi turişti, că doar pentru ei facem această sărbătoare ca să ne promovăm produsele înafara graniţelor. Conducerea ministerului nu are nimic de făcut şi îşi imaginează diferite parade. Nu fac nimic ca activitatea producătorilor să fie mai uşoară”, a încheiat Arpentin, adăugând că Ministerul Agriculturii trebuie să se ocupe de politici, dar nu de parade.

Ediţia din acest an a Zilei Naţionale a Vinului va avea loc în zilele de 6 şi 7 octombrie, la complexul „Moldexpo” din Chişinău. În centrele raionale sărbătoarea va ţine doar o zi – pe 7 octombrie. În premieră, la eveniment vor participa şi agenţi economici din Transnistria: combinatul „Kvint” din Tiraspol şi „Buchet Moldavii” din Dubăsari. Bugetul sărbătorii este de un milion de lei. Banii vor fi acumulaţi din taxa de participare plătită de companiile viti-vinicole şi unităţile de alimentaţie publică, din sponsorizări.

INFOTAG

Exportul inspiră optimism
Результаты экспорта молдавской алкогольной продукции (по кодам 2204-2208) за первые семь месяцев нын ...
Deja adulți: un vinificator amator a devenit un profesionist
На днях полку малых виноделов Молдовы прибыло еще одним микропредприятием - ООО Winetage (от слов wi ...
Cognacul moldovenesc Divinul „Imperiul Călărași” (50 de ani) este recunoscut ca fiind cel mai bun la o competiție internațională din Georgia!
Медаль "GRAND PRIX" на международном конкурсе вин и спиртных напитков  "Грузия - родина вина"  получ ...