Portal de vinificatie si viticultura

Moldova este forțată să facă vin din struguri care nu sunt cumpărate în UE

Moldova a fost forțată să proceseze cel puțin 40% din recolta de struguri de anul trecut de soiuri de masă în vin. Acesta este cel mai mare procent din prelucrarea forțată a strugurilor de masă în Republica Moldova în acest deceniu.

Acest site raportează EastFruit, citând date de la ANSA.

Vinarii oferă prețuri scăzute pentru astfel de materii prime în luna aprilie, care nu acoperă deloc costurile viticultorilor.

Situația este similară cu merele. Containerele din Moldova au procesat 350 mii tone din 600 mii tone de recoltă de anul trecut. Cel puțin trei fabrici moldovenești au reluat periodic lucrările la stocurile de mere din frigidere.

Nivelul înalt de prelucrare a fructelor și fructelor proaspete se datorează faptului că UE a stabilit cote de export prea scăzute pentru țară. Guvernul moldovean a solicitat Comisiei Europene o cerere de majorare a contingentelor tarifare, însă decizia nu a fost luată la timp.

În același timp, transporturile moldovenești în Rusia au scăzut și cu 27%. Ponderea strugurilor de masă moldovenești pe piața rusă a scăzut de la 11% în 2017 la puțin peste 9% în 2018.

„Unul dintre principalele motive pentru declinul ofertei de struguri din Moldova către Rusia a fost creșterea concurenței pe această piață de la furnizorii din Uzbekistan și India. Uzbekistanul a depășit, în general, Moldova în clasamentul furnizorilor de struguri de masă, înlocuindu-l din topul trei. Livrările de struguri de masă de la Uzbekistan către Rusia în 2018 au crescut cu 29%, iar livrările din India – cu 15%. Astfel, India a devenit al doilea mare furnizor de struguri de masă pentru Rusia după Turcia „.

Sursa

Vinul Moldovei a atras sute de vizitatori la expoziția ,,Republica Moldova prezintă” din orașul Brașov
Vinul Moldovei devine tot mai cunoscut și este cel mai reprezentativ ambasador al țării noastre pest ...
S-a deschis Regalul de vinuri „Moldavia Wine 2019”
Vineri, 14 iunie, în Bacău a fost lansată prima ediție a unui veritabil festival al vinurilor, „Mold ...
Ghidul Vinului rosé
Ghidul Vinului rosé: Descoperă-i istoria, gusturile și aromele, dar și noul Rosé de Mimi, care va fi ...