Portal de vinificatie si viticultura

Ziua Naţională a Vinului nu a îndreptăţit nici aşteptările chişinăuienilor, nici pe ale turiştilor străini

Ziua Naţională a Vinului, care s-a desfăşurat anul acesta pe 6 şi 7 octombrie, la „Moldexpo”, nu a îndreptăţit nici aşteptările locuitorilor Chişinăului, nici pe cele ale vizitatorilor capitalei.

Potrivit Agenţiei „INFOTAG”, teritoriul centrului de expoziţii era vădit neîncăpător pentru participanţi şi vizitatori. Taxele scumpe de participare la eveniment i-au determinat pe vinificatori să amenajeze pavilioane modeste, la care imediat după ce sărbătoarea a început, doritorii să guste sau să cumpere vin au forma cozi lungi.

Spaţiile cărora li s-a făcut multă publicitate (în premieră!!!) ale principalelor întreprinderi vinicole transnistrene, „KVINT” şi „Buket Moldavii”, au fost ocupate ca şi mai înainte de compania „Kvint-plus” din Chişinău, care a propus preţuri triple faţă de cele din Transnistria. În plus, toate divinuri, votca şi vinurile prezentate puteau fi doar privite, nu şi cumpărate.

Sosirea Preşedintelui Parlamentului, Marian Lupu, a Prim-ministrului Vlad Filat şi a altor demnitari de stat la deschiderea sărbătorii a avut loc după acelaşi scenariu, ca şi în perioada comuniştilor. Paza i-a îndepărtat imediat de la pavilioane pe vizitatorii simpli, făcând loc de trecere delegaţiilor oficiale. Concertul din scena centrală, susţinut de interpreţi marcanţi, s-a sfârşit şi el imediat după plecarea oficialităţilor.

Soarele fierbinte, îmbulzeala mare la sărbătoare nu au contribuit la buna dispoziţie a mulţimii, chiar dacă a existat tulburel, spectacole despre procesarea strugurilor, domnişoare în costume naţionale care au strivit strugurii cu picioarele. Frigăruii au fost felul de bucate principal oferit de numeroasele gherete de alimentaţie publică. Preţul frigăruilor, usturător şi el, de 36 lei pentru 100 de grame, cozile, deficitul de locuri la mese şi starea sanitară au determinat multă lume să plece de la sărbătoare, dezamăgită şi nemulţumită.

INFOTAG

„ReDescoperă Drumul Vinului”
Mici vinificatori cu istorii de mare curaj descoperite în turul de ospitalitate „ReDescoperă Drumul ...
Președintele Duma de Stat a Federației Ruse: vinurile moldovenești pot înlocui georgianul
  Vinurile din Moldova, Crimeea și Krasnodar pot umple o nișă liberă pe piața rusă în cazul int ...
Oamenii de afaceri din SUA și Belgia – față în față cu Vinul Moldove
Vinul Moldovei își diversifică tot mai mult piețele de export și își consolidează prezența în Belgia ...