Portal de vinificatie si viticultura

Ziua Naţională a Vinului nu a îndreptăţit nici aşteptările chişinăuienilor, nici pe ale turiştilor străini

Ziua Naţională a Vinului, care s-a desfăşurat anul acesta pe 6 şi 7 octombrie, la „Moldexpo”, nu a îndreptăţit nici aşteptările locuitorilor Chişinăului, nici pe cele ale vizitatorilor capitalei.

Potrivit Agenţiei „INFOTAG”, teritoriul centrului de expoziţii era vădit neîncăpător pentru participanţi şi vizitatori. Taxele scumpe de participare la eveniment i-au determinat pe vinificatori să amenajeze pavilioane modeste, la care imediat după ce sărbătoarea a început, doritorii să guste sau să cumpere vin au forma cozi lungi.

Spaţiile cărora li s-a făcut multă publicitate (în premieră!!!) ale principalelor întreprinderi vinicole transnistrene, „KVINT” şi „Buket Moldavii”, au fost ocupate ca şi mai înainte de compania „Kvint-plus” din Chişinău, care a propus preţuri triple faţă de cele din Transnistria. În plus, toate divinuri, votca şi vinurile prezentate puteau fi doar privite, nu şi cumpărate.

Sosirea Preşedintelui Parlamentului, Marian Lupu, a Prim-ministrului Vlad Filat şi a altor demnitari de stat la deschiderea sărbătorii a avut loc după acelaşi scenariu, ca şi în perioada comuniştilor. Paza i-a îndepărtat imediat de la pavilioane pe vizitatorii simpli, făcând loc de trecere delegaţiilor oficiale. Concertul din scena centrală, susţinut de interpreţi marcanţi, s-a sfârşit şi el imediat după plecarea oficialităţilor.

Soarele fierbinte, îmbulzeala mare la sărbătoare nu au contribuit la buna dispoziţie a mulţimii, chiar dacă a existat tulburel, spectacole despre procesarea strugurilor, domnişoare în costume naţionale care au strivit strugurii cu picioarele. Frigăruii au fost felul de bucate principal oferit de numeroasele gherete de alimentaţie publică. Preţul frigăruilor, usturător şi el, de 36 lei pentru 100 de grame, cozile, deficitul de locuri la mese şi starea sanitară au determinat multă lume să plece de la sărbătoare, dezamăgită şi nemulţumită.

INFOTAG

În primele 9 luni ale anului 2019, exportul Vinului Moldovei înregistrează cel mai înalt nivel nivel din ultimii 5 ani
Vinul Moldovei devine tot mai cunoscut și apreciat în întreaga lume. În primele 9 luni ale anului 20 ...
Un festival al vinului și strugurelui a fost organizat la Bender (Cetatea Tighina).
Un festival al vinului și strugurelui a fost organizat la Bender (Cetatea Tighina). Un astfel de eve ...
Majoratul Zilei Naționale a Vinului: Cum a fost
            Peste 70 de mii de oameni au sărbătorit majoratul Zilei Na ...