Portal de vinificatie si viticultura

Astăzi începe una dintre cele mai mari sărbători ale toamnei – Ziua Naţională a Vinului 2012

Prim-ministrul Vlad Filat a participat astăzi la inaugurarea sărbătorii Ziua Naţională a Vinului 2012, care se desfăşoară în perioada 6-7 octombrie la „Moldexpo”, informează MOLDPRES cu referire la Direcţia comunicare şi relaţii cu presa de la Guvern.

La eveniment au mai participat Preşedintele ţării, Nicolae Timofti, Preşedintele Parlamentului, Marian Lupu, membri ai Cabinetului de Miniştri, demnitari, reprezentanţi ai corpului diplomatic.

În luarea sa de cuvînt, Vasile Bumacov, ministrul al Agriculturii şi Industriei Alimentare, a adresat felicitări tuturor participanţilor şi a adus mulţumiri vinificatorilor pentru munca pe care o depun zi de zi.

„Sectorul vitivinicol este unul strategic pentru Republica Moldova, aici muncind peste 200 de mii de cetăţeni ai ţării noastre. Exporturile de produse vinicole se cifrează la peste 220 de milioane dolari SUA, fiind echivalentul a 25% din exportul total de produse agroalimentare”, a spus ministrul.

Vasile Bumacov a precizat că seceta nu a afectat viticultura, astfel încît vinurile din acest an vor fi printre cele mai bune din lume. Ministru a dat asigurări că Guvernul va continua să susţină dezvoltarea acestei ramuri.

La rîndul său, Premierul Vlad Filat a spus că astăzi este adus un omagiu celor care prin eforturile lor produc cel mai bun vin şi a mulţumit vinificatorilor pentru că fac vinul moldovenesc cunoscut în lumea întreagă. Premierul a spus că în scurt timp vinul nu va mai fi calificat drept produs alcoolic, ci agroalimentar.

„Sînt sigur că împreună vom reuşi să depăşim toate problemele, aşa cum am făcut şi pînă acum. În Republica Moldova, vinul nu mai este accizat, iar faptul că an de an plantaţiile de vii cresc, denotă că acest sector se dezvoltă”, a spus Vlad Filat.

Premierul a menţionat că la cea de-a XI-a ediţie a sărbătorii, în premieră, sînt prezente şi două companii din stînga Nistrului – „Kvint” şi „Buchetul Moldovei”.

În anul curent, Guvernul Republicii Moldova a decernat Marele Premiu pentru merite deosebite în domeniul vitivinicol Întreprinderii mixte „Vinăria Purcari” SRL. Vlad Filat a înmînat trofeul directorului companiei „Vinăria Purcari”, Victor Bostan.

„Am fost împuternicit de către Preşedintele ţării, Nicolae Timofti, să anunţ că, cu ocazia împlinirii a 185 de ani, întreprinderea „Vinăria Purcari” va fi decorată cu „Ordinul Republicii”, a spus Vlad Filat.

Victor Bostan a mulţumit Guvernului pentru premiu şi condiţiile create pentru dezvoltare şi a promis că „Vinăria Purcari” va continua să-şi bucure consumatorii cu produse de calitate.

Ulterior, Vlad Filat, alături de alţi demnitari, a vizitat standurile vinificatorilor, a discutat cu aceştia şi a gustat din produsele vinicole.

În cadrul celor două zile de sărbătoare, 6 şi 7 octombrie, vor avea loc mai multe concursuri. Vizitatorii vor putea degusta vinurile expuse pentru prima dată la această ediţie. La Ziua Vinului din acest an participă, în premieră, şi două companii din stânga Nistrului. În total şi-au expus producţia 50 de producători de vin, struguri şi alte produse agroalimentare.

Sărbătoarea din acest an va costa un milion de lei. Din această sumă statul acoperă doar 200 de mii de lei, restul banilor sunt colectaţi de la întreprinderile vinicole şi sponsori.

La sărbătoarea Ziua Naţională a Vinului ar putea participa zeci de mii de turişti

Hotelurile din Capitală sunt practic pline de turişti străini. Specialiştii din domeniul turistic susţin că mulţi dintre ei vin în Moldova ani la rând, anume pentru a participa la Ziua Vinului. În medie, la eveniment pot participa până la câteva zeci de mii de oaspeţi de peste hotare.

„Capacitatea hotelurilor, a structurilor de cazare este de peste 20.000 de locuri. Deja sunt rezervate în jur de 70 – 80% din locurile de cazare”, a declarat preşedintele Asociaţiei hotelurilor şi restaurantelor, Stanislav Rusu.

În acelaşi timp, multe dintre importantele companii din ţară, specializate în turism şi afaceri hoteliere, nu au putut oferi postului nostru de televiziune date despre numărul exact al solicitanţilor de pachete turistice.

Securitate de Ziua Vinului: Poliţia va supraveghea ordinea publică în zona Moldexpo

Pentru ca sărbătoarea să se desfăşoare fără excese şi în limitele bunului simţ, în aceste două zile, poliţia va supraveghea ordinea publică în zona Moldexpo. Oamenii legii vor restricţiona accesul şi parcarea automobilelor în adiacentul complexului expoziţional.

Poliţia mai solicită tuturor petrecăreţilor să nu facă abuz de alcool şi să fie cât mai toleranţi faţă de măsurile de securitate impuse. În acelaşi timp, avertizaţi sunt şi cei care vor alege să se deplaseze la sărbătoarea vinului cu automobilul. Poliţia rutieră va sta cu ochii pe toţi şoferii.

Timp de două zile, cât va dura sărbătoarea, în alertă vor fi şi medicii. Astfel, începând cu ora 10 dimineaţa şi până la ora zece seara pe teritoriul Moldexpo vor sta de gardă două echipaje de salvare.

Info-Prim NeoPUBLIKA.MD

Exportul inspiră optimism
Результаты экспорта молдавской алкогольной продукции (по кодам 2204-2208) за первые семь месяцев нын ...
Deja adulți: un vinificator amator a devenit un profesionist
На днях полку малых виноделов Молдовы прибыло еще одним микропредприятием - ООО Winetage (от слов wi ...
Cognacul moldovenesc Divinul „Imperiul Călărași” (50 de ani) este recunoscut ca fiind cel mai bun la o competiție internațională din Georgia!
Медаль "GRAND PRIX" на международном конкурсе вин и спиртных напитков  "Грузия - родина вина"  получ ...