Portal de vinificatie si viticultura

Deja adulți: un vinificator amator a devenit un profesionist

Zilele trecute, o microîntreprindere, Winetage LLC (din cuvintele vin și vintage), a venit la regimentul vinificatorilor mici din Moldova. A fost înființată de vinarul amator, Sergey Sary, al cărui vin (Cabernet-Sauvignon, 2017), acum o lună, la Ziua Națională a Vinului din Chișinău a fost recunoscut ca fiind „Cel mai bun vin roșu” la concursul de vinuri de tip „Barrel Golden”. Acum, el a făcut un pas în rândul profesioniștilor și, după demiterea sa de la o companie mare, își va dedica timpul pentru o nouă afacere.

 

Pasiunea lui Sergey pentru producția de vin a apărut acum cinci ani, după o călătorie în SUA, în California, unde a mers la un turneu de studiu cu un grup de reprezentanți ai companiilor vinicole din Moldova. Dar înainte de aceasta, în familia sa, au făcut și vinuri, iar el a lucrat la marele vinificație Tomai-vinex, unde a condus departamentul de marketing și vânzări. În Moldova, Sarah a cumpărat un concasor italian cu un separator de pieptene, trei recipiente italiene cu pnevmocar din oțel inoxidabil și un filtru. Din tatăl a părăsit presa veche. Mai târziu, am cumpărat și butoaie de stejar, câteva butoaie. Situl de producție este situat în curte și în subsol. Soiurile roșii străbat strada. Dacă devine frig noaptea, deversează fluxul, este presat, iar mustul este trimis în subsol pentru explorare liniștită. Subsolul poate stoca până la 10 tone de vin și face îmbutelierea acolo. Trebuie doar să dai seama cum să depozitezi sticlele.

Serghei recoltează struguri în ferme, înainte de a călători în podgorie pentru a vedea starea tufișurilor, indiferent dacă este în valoare de recoltare de la ei. Uneori nu îi place strugurii din cauza acidității prea mari. În acest an, Sarah a procesat, ca în 2017, 5 tone de struguri. Sezonul trecut a fost Saperavi și Cabernet Sauvignon (aproximativ egal). El nu a întreprins niciun fel de soiuri albe din cauza căldurii, pentru că în fermă nu există nici un echipament de refrigerare până acum. Din această cantitate se obțin aproximativ 3 tone de vin. Dar ele nu sunt făcute în mod tradițional pentru vinificația la domiciliu. Totuși, opt ani petrecuți în vinăria, nu erau în zadar.

„Folosesc puțin SO2 (nu mai mult de 35 g / t)”, spune vinificatorul. – Din moment ce strugurii sunt sănătoși și de înaltă calitate, nu este nevoie de o doză mai mare. De asemenea, nu mă ferim să fermenteze în drojdii sălbatice. Nu adăugați drojdie este pur și simplu imposibil, deoarece în boabele de Cabernet Sauvignon, pe care le cumpăr, conținutul de zahăr nu este mai mic de 260 g / cub. vezi, totuși, aleg o cultură pură de drojdie, care nu dă aromă străină. Fermentația malolactică din vinurile mele roșii a avut loc încă spontan. Numai în acest an am primit bacterii pentru YMB. ”

Winetage SRL a prezentat vinurile sale în Ziua Vinurilor din Găgăuzia, dar până acum, împreună cu producătorii de vinuri amatori. Cavernet-sauvignon trandafir nu a finalizat fermentarea, dar deja promite să fie parfumat. Tânărul Saperavi nu este, de asemenea, gata, dar există potențial în el. În aroma – fructe de padure negre, în gust – prune, taninuri moi. Serghei este deosebit de mândru că a reușit să producă vin Amarone de tip italian în acest sezon. La un loc de pe tufișuri a existat o epuizare a boabelor de Cabernet Sauvignon. Conținutul lor de zahăr a ajuns la 330 g / cub. cm.

„Fermentația pe pastă a durat două săptămâni, zahărul rezidual a fost de aproximativ 6 g / cu. a se vedea – interlocutorul spune cu bucurie. – Cred că încă două sau trei săptămâni vor fi făcute în subsol la o temperatură de 15 grade. Obțineți un vin dens și puternic cu un potențial deosebit. Are tanini foarte moi. Apoi, în continuare, voi fi păstrat în stejar pentru rotunjire ușoară, astfel încât vinul nu are tannine de stejar, ci viță de vie „.

De asemenea, a experimentat tema „Cahors” folosind propriul său distilat realizat pe alambike de cupru dublu distilat. Dar starea vinului nu era clasică de 16% alcool și 160 g / cu. cm zahăr și 14% și 180 g / cu. A se vedea autorului Pastoral-a, mi-a plăcut rezultatul: în gust – prune în ciocolată.

„Încerc să fac totul într-un mod clasic. Așa că lăsăm vinurile acasă în lumea vastă și complexă a vinificației moldovenești. Vom argumenta că cele mai bune struguri din lume cresc în Moldova. Poate că într-o zi lumea o va recunoaște „, zâmbește Serghei Sary. El intenționează să închirieze un teren mic (puțin mai mult de 2 hectare) pentru plantarea unei podgorii cu soiuri roșii în aceeași zonă în care își cumpără struguri, din care se fac vinuri foarte bogate, dense și aromate. Și cu timp pentru a ajunge la volumul de producție de 10 mii de sticle pe an.

Sursa

De ce are succes vinul moldovenilor?
Un parcurs tumultuos, plin de momente dramatice. O cultură definitorie pentru un spațiu și un popor. ...
Primul magazin de specialitate care vinde vinurile moldovenești este deschis în Belarus
Belarus a deschis primul magazin specializat de vinuri moldovenești „La Moldova”, care e ...
Studenți, inițiați în arta vinului de un celebru somelier francez: ”Este o experiență extraordinară” Reportaj Audio/Foto
Studenții francofoni care studiază industria vitivinicolă la Universitatea Tehnică din Moldova au pa ...