Portal de vinificatie si viticultura

Vinul Moldovei, promovat pe piața franceză: Vinificatorii autohtoni au participat în premieră la expoziția „Salon Food & Spirits” din Bordeaux

Vinul Moldovei devine o prezență constantă la cele mai importante evenimente internaționale de profil. În premieră, 21 de vinării reunite sub umbrela brandului vinicol de țară, au participat la expoziția „Salon Food & Spirits”, organizată de revista „Sommeliers International”, desfășurată acum o săptămână în orașul Bordeaux – patria legendarelor vinuri franceze. Prezența vinificatorilor moldoveni la eveniment a fost posibilă datorită suportului oferit de Oficiul Național al Viei și Vinului.

Expoziția are o importanță strategică pentru sectorul vitivinicol și adună anual vinificatori din toate colțurile lumii. În acest an 59 de expozanți și-au prezentat produsele de înaltă calitate, care au fost apreciate de peste 900 de vizitatori, printre care se numără comercianți, restauratori, somelieri, barmani și importatori.

Gheorghe Arpentin, director, Oficiul Național al Viei și Vinului: „ONVV continuă să susțină eforturile vinificatorilor de a înregistra noi succese și de a-și diversifica piețele de export. Prezența brandului vinicol de țară „Vinul Moldovei. O legendă vie” la un eveniment desfășurat în una dintre cele mai importante regiuni vitivnicole mondiale nu poate să ne aducă decât beneficii. Am participat la expoziție cu vinuri create în zone unde clima este, practic, identică cu cea din Bordeaux. Sunt convins că pentru cunoscătorii francezi degustarea vinurilor moldovenești va fi o experiență cel puțin interesantă.”

După încheierea expoziției din Franța, Vinul Moldovei a fost apreciat cu calificative maxime la concursul „Inside Spirits Competition”, organizat de revista „Sommeliers International”. În urma degustărilor și evaluărilor, 14 producători moldoveni au fost premiați. Prin urmare, brandul vinicol de țară și-a completat palmaresul cu 2 medalii de aur, 8 – de argint și 5 – de bronz.

Vinul Moldovei cucerește experți de talie mondială

În aceeași perioadă, directorul Oficiului Național al Viei și Vinului, Gheorghe Arpentin, a avut o întrevedere cu unul dintre cei mai cunoscuți Master Somelier, Președintele Asociației de Sommelier din Hong Kong și China – Nelson Chow. Discuțiile au culminat cu degustarea mai multor mostre de „Wine of Moldova” din soiurile indigene Fetească Albă și Feteasca Neagră. La fel, a fost stabilit și un parteneriat de colaborare pe piața chineză, unde companiile vinicole autohtone participă activ la cele mai mari expoziții și târguri de profil. În aprilie 2019, Nelson Chow va efectută o vizită în țara noastră, urmând să-și aprofundeze cunoștințele despre Vinul Moldovei.

Nelson Chow, Master Somelier, Președintele Asociației de Sommelier din Hong Kong și China: „Vinul Moldovei se remarcă prin calitatea înaltă și poartă o amprentă deosebită și autentică, conferită de soiurile autohtone crescute pe podgoriile acestei țări. Aceste caracteristici, care constituie acel semn distinctiv, garantează vinurilor moldovenești o mare popularitate în China. Iar pentru ca Wine of Moldova să devină și mai solicitat pe una dintre cele mai mari piețe din lume, se cer a fi organizate evenimente ce au ca scop educarea consumatorilor locali.”

Despre Oficiul Național al Viei și Vinului

Oficiul Național al Viei și Vinului (ONVV) este o instituție publică, fondată printr-un parteneriat public-privat în domeniul implementării de politici în industria vitivinicolă, creat în rezultatul unui amplu proces de reformă legislativă în domeniu. ONVV este expertul nr.1 în sectorul vitivinicol, iar printre obiectivele sale de bază se numără diversificarea piețelor de desfacere și promovarea vinurilor moldovenești prin programul național și brandul național vinicol ”Wine of Moldova. A legend alive”.

De ce are succes vinul moldovenilor?
Un parcurs tumultuos, plin de momente dramatice. O cultură definitorie pentru un spațiu și un popor. ...
Primul magazin de specialitate care vinde vinurile moldovenești este deschis în Belarus
Belarus a deschis primul magazin specializat de vinuri moldovenești „La Moldova”, care e ...
Studenți, inițiați în arta vinului de un celebru somelier francez: ”Este o experiență extraordinară” Reportaj Audio/Foto
Studenții francofoni care studiază industria vitivinicolă la Universitatea Tehnică din Moldova au pa ...