Portal de vinificatie si viticultura

1000 de persoane au descoperit „Pasiunea de Crăciun” la Vernisajul Vinului

Circa 1000 de persoane s-au familiarizat cu arta de a degusta cele mai bune vinuri ale sezonului, participând pe 19 decembrie 2014 la Vernisajul Vinului, ediția a șaptea, cu genericul „Pasiune de Crăciun”. Evenimentul organizat de Oficiul Național al Viei și Vinului cu susținerea partenerilor a devenit o frumoasă tradiție, care oferă pasionaților ocazia de a descoperi Vinul Moldovei și creează o platformă de dialog între producătorii și consumatorii de vin.

Vernisajul Vinului a fost deschis de Dumitru Munteanu, directorul Oficiului Național al Viei și Vinului, și Vasile Bumacov, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, care a subliniat importanța promovării unui consum moderat și conștient, dar și cultivarea gustului pentru vinurile de calitate.

Dumitru Munteanu, directorul Oficiului Național al Viei și Vinului: „În ajun de sărbători ne bucurăm că ați acceptat invitația noastră de a descoperi împreună pasiunea de Crăciun. Vernisajul Vinului este un eveniment select, dedicat amatorilor, pasionaților și cunoscătorilor, care își doresc să exploreze toate valențele vinurilor de calitate produse în Moldova. Vă mulțumim pentru interesul manifestat față de acest demers cultural-cognitiv. Faptul că sunteți prezenți aici într-un număr atât de impunător demonstrează că percepția despre Vinul Moldovei se schimbă, iar cultura consumului de vinuri bune în țara noastră câștigă tot mai mult teren.”

Pasiune pentru vinurile bune

Vernisajul Vinului a început cu o demonstrație prezentată de Achim Laurențiu Avram, președintele Federației Somelierilor din România. Celebrul somelier a adus la cunoștință oaspeților procedura corectă de deschidere a unei sticle de spumant. Achim Laurențiu Avram a fost responsabil pentru partea cultural-cognitivă a serii. Înainte de evenimentul propriu-zis, invitatul special a prezentat un masterclass pentru 35 de administratori ai restaurantelor selecte din Chișinău, un masterclass dedicat în exclusivitate jurnaliștilor, iar în cadrul Vernisajului – un masterclass pentru toți participanții, care au avut ocazia să învețe arta de a degusta și de a aprecia vinurile de calitate.

La eveniment au fost prezente 27 de companii vinicole, reunite sub brandul de țară Vinul Moldovei. Acestea au oferit tuturor participanților spre degustare 200 de vinuri de calitate, lansate în acest an sau de colecție, toate fiind caracteristice sezonului: roșii seci, de desert, ice-wine și spumante. Vizitatorii au putut vota pentru vinul roșu și spumantul care le-au plăcut cel mai mult, majoritatea voturilor fiind obținute de vinul „Equinox 5 Elemente”, premiat cu trofeul „Vernisajul în Roșu” și, respectiv, vinul spumant „Cricova Crisecco”, care s-a ales cu premiul „Vernisajul Efervescent”.

Organizatorii le-au oferit participanților în dar câte un pahar deosebit, cu logo-ul „Wine of Moldova”, perfect pentru a descoperi și a savura corect fiecare nuanță de gust și aromă a vinurilor bune. În plus, toți vizitatorii au participat la o tombolă, în urma căreia 10 norocoși au primit câte două sticle de vin de cea mai înaltă calitate.

Pasiune exprimată artistic

Conceptul evenimentului a fost centrat pe pasiune: cea încinsă de savoarea unui vin roșu select sau spumant incandescent, dar și cea dansată pe ritmuri de tango sau exprimată prin diverse manifestări artistice.

Vernisajul Vinului a fost deschis de formația de dans Black&White, cu un tango pasional, iar dansatorii au revenit pe parcursul evenimentului cu momente la fel de pasionale: rumba și pasodoble. Dar vizitatorii nu au rămas doar spectatori, deoarece maeștrii de la clubul „Sabor Social Club” i-au invitat să se implice. Într-o lecție intensivă, oricine a putut să învețe mișcările, pentru a dansa cu pasiune, fie că avea experiență sau făcea primii pași pe ritmuri latino.

Atmosfera caldă și spiritul sărbătorilor de iarnă au fost întreținute de formația „Max Group”, care pe tot parcursul evenimentul a interpretat hituri internaționale de Crăciun, devenite clasice.

În cadrul Vernisajului a fost organizată o expoziție cu lucrările a 10 tineri artiști, care fac parte din proiectul „Art School”, menit să ajute tinerii talentați, dar lipsiți de resursele necesare pentru a-și dezvolta talentul. Pasionații de artă și cei care și-au dorit să susțină tinerii au procurat lucrările expuse. Aspectul de responsabilitate socială a evenimentului a fost completat de faptul că suma de 10 lei din costul fiecărui bilet la Vernisajul Vinului va fi donată pentru dezvoltarea acestui proiectului social.

Despre Vernisajul Vinului

Vernisajul Vinului este un eveniment dedicat promovării culturii vinului în Republica Moldova, prezentându-l într-o manieră nouă, sofisticată și oferind participanților posibilitatea de a-l descoperi alături de specialiștii sommelier și companiile vinicole din țară. Manifestarea cultural-cognitivă a fost inițiată în noiembrie 2011 și se desfășoară în mod tradițional de 2 ori pe an, prezentând vinurile recomandate în sezonul respectiv.

Evenimentul a fost organizat de Oficiului Național al Viei și Vinului și Asociația Producătorilor și Exportatorilor de Vin, cu susținerea partenerului strategic Proiectul USAID CEED II și Programul „Filiera Vinului”.

Ediția a VII-a a evenimentului Vernisajul Vinului beneficiază de reflectare la postul de televiziune Jurnal TV, în calitate de partener media TV exclusiv și se bucură de susținerea partenerilor media: Agora, #diez, Locals, MADEIN.md. De asemenea, au fost invitați 22 de bloggeri oficiali ai evenimentului, dintre care 3 bloggeri români, care au scris despre „Vernisajul Vinului” de la Chișinău pentru publicul de peste Prut.

Despre Oficiul Național al Viei și Vinului

Oficiul Național al Viei și Vinului (ONVV) este o instituție publică, organizată printr-un parteneriat public-privat în domeniul implementării de politici în industria vitivinicolă, creat în rezultatul unui amplu proces de reformă legislativă în sectorul vitivinicol. Printre obiectivele de bază ale ONVV se numără diversificarea piețelor de desfacere și promovarea vinurilor moldovenești prin programul național și brandul național vinicol „Wine of Moldova. A legend alive”.

Comunicat de presa ONVV