Portal de vinificatie si viticultura

Calitatea materialului saditor viticol produs in Republica Moldova corespunde cerintelor internationale

Calitatea materialului saditor viticol produs in Republica Moldova corespunde cerintelor internationale. Despre aceasta s-a vorbit intr-o conferinta de presa sustinuta miercuri la agentia INFOTAG de catre expertii Agentiei pentru scolarizare si consultanta in agricultura (ACSA) si cei ai Departamentului agroindustrial „Moldova-Vin”.

Dupa cum transmite INFOTAG, conferinta a fost dedicata rezultatelor simpozionului international „Tendintele tehnologiei moderne de producere a materialului saditor viticol”, care s-a desfasurat la Chisinau in perioada 16-17 septembrie curent.

Vladimir Corobca, vicedirector general al Departamentului „Moldova-Vin”, a comunicat ca la momentul de fata in Moldova sint inregistrate 42 de pepiniere, 22 dintre care se ocupa cu producerea materialului saditor.

“In anul 2003, in Moldova au fost produse circa 17,6 mii de butasi altoiti, ceea ce acopera cca 50% din necesar. La infiintarea unui hectar fiind utilizate 2,8 mii de vite. Astfel, in anul curent, la infiintarea celor 3,5 mii de plantatii viticole noi, jumatate din materialul saditor necesar a fost importat din Franta, Germania, Italia si SUA”, a spus Corobca.

El a mentionat ca materialul saditor produs in Moldova nu este de o calitate mai joasa ca cel importat.

“Din fericire, pepinieristii de la noi produc material saditor care poate face concurenta si celor mai mari producatori de vite din lume. Speram ca, incepind cu anul 2007, cind Moldova va infiinta anual cite sapte mii de hectare de vita-de-vie, tot necesarul de butasi se va produce in tara. Totodata, speram ca va creste si randamentul de prindere a vitelor, pina la 60-70%, in anul curent acesta fiind de 30%”, a relevat vicedirectorul departamentului.

Eugen Revenco, expert ACSA, presedintele Asociatiei pepinieristilor din Moldova, a mentionat ca la simpozion au participat peste 230 de persoane, inclusiv savanti si specialisti din Franta, Italia, Rusia, Germania, SUA si Serbia.

„Simpozionul a fost foarte util pentru toti cei care doresc sa se ocupe cu producerea butasilor. Datorita colaborarii dintre ACSA si Departamentul „Moldova-Vin”, s-a reusit editarea a sase borsuri care contin toata informatia privind producerea si cresterea vitelor, precum si despre metodele de ingrijire si prelucrare a lor”.

INFOTAG precizeaza: In anul 1969, in Moldova s-a inregistrat un numar-record de butasi altoiti – 298 mln., iar in anul 1965, aceasta activitate o desfasurau 300 de gospodarii.