Portal de vinificatie si viticultura

Ce facem cu strugurii?

Primavara anului 2004 s-a dovedit a fi una de bun augur pentru viticultura Moldovei. In aceasta perioada, au fost infiintate 3,7 mii de hectare de plantatii viticole, inregistrindu-se astfel un record in domeniu. De altfel, guvernul a decis sa acorde subventii celor care au plantat mai mult de cinci hectare, cite 25 mii lei pentru fiecare hectar (circa $2 mii), urmarind prin aceasta sporirea interesului viticultorilor pentru infiintarea plantatiilor de struguri din Moldova. Pentru anul viitor, se preconizeaza crearea a 4,5 mii ha de plantatii viticole noi, iar in urmatorii ani aceasta cifra va fi in continua crestere.

Este imbucurator faptul ca cei implicati in aceasta activitate au inteles ca industria viti-vinicola este cel mai profitabil business din Moldova si are cele mai mari perspective. Aceasta o doveditesc cifrele: circa 35% din veniturile financiare ale economiei Moldovei constituie exportul viti-vinicol, deoarece 90% din bauturile alcoolice produse la noi sint exportate. Numai in primele sapte luni ale anului curent, echivalentul valoric al productiei vinicole exportate a fost de $156 mln., cu $29 mln. mai mult ca in anul 2003.

Totusi, toamna curenta a dezamagit vinificatorii, cu atit mai mult au fost deceptionati producatorii de struguri, adica o mare parte a fermierilor simpli, care au in proprietate cite 1-3 ha de vita-de-vie. Cu regret, conditiile meteorologice din anul curent nu au fost cele mai favorabile pentru cultivarea strugurilor. Pe linga toate, viticultorii din Moldova nu prea respecta tehnologia de ingrijire a vitei-de-vie, care presupune mai multe tratari pentru protejarea viitoarei recolte. In consecinta, de la o recolta globala de struguri de circa 700 de mii de tone, prognoza facuta cu citeva luni in urma, s-a ajuns la circa 450 de mii de tone, prognoza facuta la inceputul toamnei curente.

Prin luna august, s-au facut prognoze si referitor la preturile de achizitie a viitoarei recolte. Conform acestora, soiurile rosii “Cabernet Sauvignon”, “Merlot” trebuiau sa fie achizitionate la pretul de 3,6 mii de lei tona, celelalte soiuri rosii – cu 3-3,4 mii de lei tona. Soiurile albe – “Chardonnay”, „Sauvignon”, „Traminer” – cu 2-2,5 mii de lei pentru o tona, iar „Rignon”, „Isabella” – cu 1,7 –2 mii de lei pentru o tona.

Dar, dupa cum se spune, socoteala de acasa nu se potriveste cu cea de la tirg. In anul curent, sezonul agricol este in intirziere cu doua saptamini. In consecinta, recoltarea strugurilor a inceput la 20 septembrie, dar si atunci cu fara prea mare entuziasm, deoarece strugurii nu acumulasera un procentaj de zahar satisfacator. Astfel, concentratia de zahar este de 19%-20%, fata de 23% cit a fost in anul 2003. In mod logic, si calitatea vinului produs va fi inferioara.

// Comentariu economic realizat de Lilia Gurez, reporter al agentiei INFOTAG