Portal de vinificatie si viticultura

Constantin Olaru: Fascinat de struguri

Constantin Olaru, nascut la 26 martie 1945, in satul Donduseni, raionul Donduseni. In 1959, a absolvit scoala medie incompleta din satul Donduseni. Din 1959 pana in 1963 studiaza la Scoala de viticultura si vinificatie din Chisinau. In perioada dintre 1967 – vara lui 1973, este student la Universitatea Tehnica din Chisinau, facultatea tehnologia vinificarii. La 4 iunie 1991, i-a fost conferit titlul de doctor in stiinte tehnice, cercetator stiintific superior.

Pe parcursul anului 1964 este angajat ca tehnolog la fabrica de vinuri “Goluboie”, din Cahul, in perioada 1967-1973, este tehnolog-sef, apoi inginer-sef, la Asociatia “Moldvinprom”, Telenesti.
Intre 1973 si 1983 – inginer-sef, vicedirector general al Asociatiei “Moldvinprom”, Calarasi;
in 1983-1991 – vicedirector general, apoi director general al Asociatiei de producere “Aroma”;
in 1991-1994 – vicedirector general, sef de laborator la Institutul National al Viei si Vinului;
in 1994-1999 Viceministru al Agriculturii si Industriei Alimentare,
1999-2002 sef de laborator, vicedirector general, director executiv, Institutul National al Viei si Vinului;
din 2002 pana in prezent, este director general al Intreprinderii Mixte “Vismos” SA.

Nu-si imagineaza viata altfel decat in tandem cu vinificatia. A fost un fel de dragoste la prima vedere. L-au fascinat strugurii de o frumusete rara, pe plantatiile cultivate la filiala din Donduseni a Institutului “Magaraci”. Ii admira, impreuna cu alti copii de seama lui, printre crapaturile din gardul institutului. Astfel, peste cativa ani, cand soarta i-a oferit sansa de a studia la Scoala de viticultura si vinificatie din Chisinau, a pasit ferm inainte. De fapt, ambitia il caracterizeaza.

A fost intotdeauna un invingator: colegiul si Politehnica le-a absolvit cu “diploma rosie”, a sustinut teza de doctor in stiinte tehnice, iar mai apoi a avansat perseverent, atingand culmi la care altii nici nu au visat. Dupa 40 de ani de lucru in domeniul vinificatiei, Constantin Olaru, directorul Combinatului de vinuri spumante si de marca SA “Vismos”, se considera un om implinit din punct de vedere profesional. Dar nu se opreste aici. La cei 60 de ani pe care ii va sarbatorit chiar zilele acestea, dl Olaru zice ca mai are inca multe-multe de facut.

– Sunteti o persoana ambitioasa?

– Cred ca da, in caz contrar, nu as fi ajuns acolo unde sunt acum, n-as fi rezistat greutatilor si incercarilor.

– E o trasatura mostenita de la parinti?

– Atat parintii – Nicolae si Eugenia -, cat si viata m-au invatat sa fiu asa. Pe cand aveam doar 4 ani, familia noastra a fost deportata in Siberia, unde am stat 7 ani. Am fost acuzati ca suntem culaci. Parintii mei aveau o gospodarie frumoasa si un restaurant langa gara din Donduseni, care se numea “Invalidul vesel”. Tatal meu, originar din Romania, a ramas invalid in cel de-al II-lea razboi mondial, de unde se trage si numele restaurantului. In Siberia a trebuit sa lupt nu numai cu greutatile vietii, ci si cu gerurile de minus 40 de grade si nametii, mai inalti de trei ori decat mine. Cred ca de acolo, din Siberia, a pornit toata ambitia mea.

– Cum obisnuiti sa va petreceti timpul liber?

– Imi place mult muzica, in special cea clasica – in tinerete, am cantat in fanfara. Prefer sa lucrez in gradina, sa ingrijesc via. De asemenea, imi place tenisul, biliardul, dar nu prea am timp pentru a le practica. Am foarte putin timp liber. Aproape ca nu am vazut cum mi-au crescut feciorii – Vadim si Eugen. Dimineata, cand plecam la serviciu, ei inca dormeau, iar seara tarziu, cand ma intorceam acasa, ii gaseam din nou dormind.

– Sotia nu se supara?

– Nu. Sofia, sotia mea, intelegea ca am anumite responsabilitati pe care nu pot sa le ignor. Practic, acesta e regimul meu de lucru de cand ne-am casatorit, adica din 1969.

– In ce domeniu activeaza feciorii D-stra?

– Cel mare, Vadim, a activat in diferite domenii: a studiat la Institutul militar de telecomunicatii din Kiev, e capitan in rezerva; a lucrat consultant, administrator de sisteme Windows la ICS Soluziona MD (Grupul Union Fenosa in Moldova). E casatorit si mi-a daruit un nepotel care-mi poarta numele. Cel de-al doilea fiu, Eugen, a ramas in domenii legate, intr-un fel, de vinificatie: a lucrat la intreprinderea “INFAR”, distribuitor oficial “Begerow”, apoi la Glass Container Company. E insurat de-abia de 2 ani.

– Va calca pe urme vreunul dintre ei?

– Sper ca nepotelul o va face. Purtam acelasi nume si m-as bucura nespus daca, atunci cand va creste (acum are doar 12 ani), va deveni un al doilea Constantin Olaru in vinificatie.

– Nu regretati ca nu ati petrecut mai mult timp cu familia?

– Trebuie sa recunosc, sunt o persoana obsedata de lucru. Chiar si acasa, gandurile imi zboara tot la intreprindere. Insa nu cred ca as vrea sa schimb ceva in viata mea de pana acum. Exista lucruri care nu pot fi schimbate. Poate ca as fi un businessman bun, dar nu vreau. Cu toate acestea, ma stradui sa fiu de ajutor si acasa, sa-mi indeplinesc constiincios obligatiile care imi revin in familie.

– Ce distinctii v-au rasplatit munca?

– In anul 1977, mi-a fost decernat ordinul “Znak Pociota”, in 1990 –“Drujba Narodov”, in 1991 – medalia “Veteran Truda”, in 1998 – ordinul “Gloria Muncii”. Am fost desemnat “Businessmanul anului 2003” si “Cel mai bun specialist in vinificatie a anului 2004” (Moscova).

– Ati lucrat mai bine de 5 ani viceministru al Agriculturii si Industriei Alimentare. Cum vi s-a parut trecerea de la un post in Guvern la cel de director de intreprindere?

– Am activat intotdeauna in acest domeniu. Chiar si in perioada in care am lucrat la minister, nu am rupt legatura cu vinificatorii, usa mea a fost deschisa pentru toti.

– In ultimul timp se vorbeste ca vinurile moldovenesti ar pierde teren pe piata rusa…

– Nu-i adevarat. A fost o perioada in care, in R. Moldova, au aparut multe firme mici care vroiau sa obtina profit cu orice pret, fara a tine cont de calitate, ceea ce a afectat imaginea Moldovei. Dar acea perioada a trecut. In prezent, calitatea e dictata de intreprinderile performante.

Acestea, desi constituie doar 20 la suta din numarul total, exporta 80 la suta din productia vinicola existenta pe piata. Astfel, si ceilalti agenti economici sunt nevoiti sa ridice nivelul calitatii productiei. In plus, fiind, in ultimii 6-7 ani, membru permanent al comisiilor la concursurile internationale, pot sa spun ca, in aceasta perioada, calitatea vinurilor moldovenesti a crescut foarte mult. Este adevarat ca, acum doi ani, 70 la suta din toate vinurile de pe piata rusa erau moldovenesti, acum insa, detinem 65 la suta, insa e vorba de o scadere doar procentuala, pentru ca, in cantitati absolute, vanzarile de vinuri moldovenesti in Federatia Rusa se majoreaza cu fiecare an.

– Combinatul “Vismos” se orienteaza la piata interna sau puneti accentul pe exporturi?

– Lucram pentru piata externa, in republica desfacem doar 5-8 la suta din productie. Piata interna este suprasaturata de vinuri, spumante si alte feluri de bauturi. S-apoi, cat poate sa consume un moldovean?!

– Aveti vinuri de colectie?

– De colectie, nu, dar avem vinuri de calitate superioara. Pana in prezent, la “Vismos” nu s-a facut maturizarea vinurilor, insa anul acesta intentionam sa cream o colectie proprie. Roada din 2003 a fost de o calitate foarte buna, de aceea am hotarat sa punem la maturizare vinuri albe de soiuri Shardonnay si Sauvignon, si rosii, Cabernet si Merlot. Aceste vinuri vor fi primele din colectie. De asemenea, am inceput sa facem propria colectie de spumante, care are deja mai mult de un an.

– Ce vis legat de vinificatie ati vrea sa-l transpuneti in realitate?

– Programul de dezvoltare a viticulturii si vinificatiei pana in anul 2020, la elaborarea caruia am contribuit si eu, prevede formarea holdingurilor in care viticultura si vinificatia sunt asociate intr-o singura gospodarie. Se preconizeaza transformarea SA “Vismos” intr-un asemenea holding. Strategia de dezvoltare a intreprinderii presupune plantarea a 500 hectare de vita de vie si am inceput deja realizarea acestui obiectiv. Noi vom fi cei care v om creste via, vom culege strugurii, ii vom prelucra si vom produce vin, sampanie, coniac. Anume in crearea holding-urilor vinicole vad prosperarea viticulturii si vinificatiei in Republica Moldova.

– Ce planuri de viitor mai are SA “Vismos”?

– Am hotarat sa extindem aria de activitate, sa producem si bauturi tari, in special, divinuri. Peste 3 ani vom scoate de vanzare divinuri si coniacuri produse la “Vismos”. De fapt, e un program foarte amplu si avem de lucru pentru foarte-foarte mult timp inainte.