Portal de vinificatie si viticultura

Nu avem nevoie de piata ruseasca?

Timp de multa vreme in Moldova nu s-au gasit adepti ai conceptului „terapiei de soc”, care a asigurat asanarea rapida a economiilor unui sir de state din Europa Centrala. Insa imediat ce tara noastra s-a apucat in serios sa-si realizeze aspiratiile de integrare europeana, experienta Poloniei, Cehiei si altor tari care au parcurs aceasta cale a devenit foarte cautata. „Mai bine mai tirziu, decit niciodata”, si-a zis Presedintele Moldovei Vladimir Voronin. Si ne-a socat cu o declaratie revolutionara, chemata sa schimbe radical nu doar climatul economic din tara, dar si climatul din apartamentele noastre.

„Declar oficial ca noi suntem gata sa traim si fara acest export de vin in Rusia. Ne va fi greu, dar noi suntem gata sa traim in frig, sa inghetam fara gazul din Rusia, dar nu vom ceda…”, a declarat Presedintele intr-un interviu acordat postului de radio BBC cu un patos necamuflat, constient de gravitatea momentului. Aceasta declaratie spontana a fost atit de neasteptata, incit i-a socat cu adevarat pe multi cetateni ai Moldovei. Si nu doar pe cei legati nemijlocit de vinificatie. In afara de Presedintele tarii, nimeni nu s-a aratat dispus sa traiasca in frig si sa inghete fara gaze. Si apoi, multi se indoiesc amarnic ca Vladimir Voronin va suferi prea tare de frig.

Dar sa lasam la o parte aspectul „gazelor” din declaratia liderului moldovean. Cea de-a doua componenta a acesteia – disponibilitatea de a renunta la piata ruseasca de desfacere a productiei alcoolice – nu numai ca nu are nici un suport logic, dar poate declansa procese dezastruoase pentru economia moldoveneasca. Putin probabil ca seful statului, declarind asa ceva unui post de radio atit de important, nu a tinut cont de acest lucru si nu si-a dat seama de ponderea cuvintelor sale. De unde si intrebarea absolut fireasca: ce a dorit sa obtina Vladimir Voronin si ce la ce pot sa se astepte de fapt vinificatorii moldoveni si tara in general?

Intrebarea este cit se poate de serioasa. Insusi Presedintele a vorbit nu o singura data despre importanta pietei Federatiei Ruse pentru exportul productiei alcoolice moldovenesti. Potrivit datelor Departamentului „Moldova-vin”, in ianuarie-septembrie 2005 exportul productiei alcoolice s-a cifrat la $220 mln. Cu toate ca este livrata in 37 state din lume, principala piata de desfacere a productiei alcoolice moldovenesti ramine Federatia Rusa, careia ii revin mai bine de 80 la suta din alcoolul exportat. In noua luni ale anului curent pe piata rusa a fost livrata productie alcoolica moldoveneasca in suma de $180 mln., cu 13 la suta mai mult fata de aceeasi perioada a anului trecut. Se asteapta ca pina la sfirsitul anului volumul vinurilor si coniacurilor livrate in Rusia va atinge cifra de $250 mln., ceea ce constituie circa 1/3 din intregul export moldovenesc.

Pornind de la faptul ca insusi Presedintele Moldovei si-a numit declaratia „oficiala”, nu este exclus ca autoritatile ruse sa reactioneze pe potriva la aceasta iesire atit de nevoalata din partea sefului statului moldovenesc. Or, din contextul declaratiei lui Vladimir Voronin rezulta ca Rusia exercita presiuni asupra Chisinaului, Moldova fiind amenintata sa-si piarda independenta si suveranitatea. Ca mai intotdeauna in asemenea cazuri, ostateci ai jocurilor politice devin relatiile economice si soarta oamenilor simpli. Si in aceasta situatie se poate intimpla anume asa. In cel mai bun caz, oficialitatile ruse se pot preface ca nu s-a intimplat nimic iesit din comun, si sa nu reactioneze la demersul lui Vladimir Voronin. In acest caz vinul moldovenesc isi va pastra pozitiile pe rafturile magazinelor rusesti, iar economia Moldovei nu va suferi pierderi substantiale. Majoritatea vinificatorilor moldoveni inclina sa conteze anume spre o asemenea evolutie si refuza sa creada in verosimilitatea unui alt scenariu, care ar echivala cu un fiasco total al businessului lor.

Insa istoria recenta a relatiilor moldo-ruse ne arata ca nu pot fi excluse si alte scenarii, extrem de dureroase pentru ramura vinificatiei si pentru economie in general. Unul mai putin dur ar consta in faptul ca Rusia s-ar limita la unele restrictii sau interdictii provizorii la importul de vinuri si coniacuri moldovenesti, cum s-a intimplat deja in cazul produselor de origine vegetala si animala. Primul pas in acest sens a fost facut inainte de interviul lui Vladimir Voronin pentru BBC, cind aparusera zvonuri despre interzicerea eliberarii timbrelor de acciz rusesti pentru produsele alcoolice moldovenesti. Ulterior s-a constatat ca nu a existat o asemenea interzicere, nici alte restrictii suplimentare la eliberarea lor. Insa cercurile de afaceri din Moldova au inceput sa se agite. Nu este exclus ca si declaratia sefului statului a fost provocata anume de aceste zvonuri, deoarece vinificatorii autohtoni au inceput sa le ceara autoritatilor sa se impace cit mai curind posibil cu Rusia. De exemplu, acesta a fost unui din laitmotivele business-forumului desfasurat la sfirsitul lunii septembrie. Insa Presedintele a decis sa le dea toate pe una. Asadar, ce fel de masuri „blinde” ar putea intreprinde Rusia? Bunaoara, sa retraga productia alcoolica din regimul de comert liber. Sau sa introduca anumite bariere tehnice, ca si in cazul productiei vegetale si animaliere. In cazul vinului, ar putea fi vorba despre inasprirea cerintelor fata de continutul de alcool, de utilizarea zaharului sau a aromatizatorilor, de respectarea unor sau altor parametri tehnici.

Majoritatea vinificatorilor din tara afirma ca in cazul retragerii productiei alcoolice din regimul de comert liber cu Rusia, cu greu, dar inca ar mai putea lupta pentru piata ruseasca. Taxa de import in marime de 20% va scumpi productia, in schimb atunci vinurile din Moldova vor concura in conditii egale cu cele din Franta, Italia, Australia, Chile si alte tari. Exportatorilor nostri nu le va ramine decit sa-si valorifice mai cu insistenta avantajele – calitatea inalta, recunoasterea marcilor pe piata, vechimea relatiilor, apropierea geografica etc.

O situatie imposibil de reparat s-ar crea insa in cazul interzicerii totale a livrarilor de vin moldovenesc pe piata ruseasca pentru o perioada suficient de lunga. Consecintele unui atare pas ar fi catastrofale nu doar pentru ramura viticulturii si vinificatiei, ci si pentru economia in ansamblu. Nu e vorba doar de faptul ca va fi dificil de compensat pierderea a unei treimi din veniturile de la export, desi, tinind cont de starea actuala a balantei de plati, si aceasta va fi o lovitura serioasa. Este clar ca in cazul pierderii pietei rusesti de desfacere a productiei, vor da faliment sau se vor inchide provizoriu majoritatea intreprinderilor de vinificatie. In afara de pierderi financiare directe, acest lucru va genera reducerea in masa a locurilor de munca, inclusiv in localitatile rurale, unde se cultiva strugurii. Vor suferi intreprinderile de transport, producatorii de ambalaj, etichete, dopuri etc. Vor fi pusi sub semnul intrebarii indicii dezvoltarii macroeconomice, anuntati de Guvern: cresterea PIB, inflatia, veniturile la buget s.a.

Fara indoiala, vinificatorii moldoveni trebuie sa tinda spre diversificarea pietelor de desfacere, sa ridice calitatea productiei si prezentarea ei, sa implementeze mai activ tehnologii si metode de marketing moderne. Dar asa ceva nu se face peste noapte, se cer timp si bani, eforturi coordonate, serioase din partea vinificatorilor si autoritatilor. Deocamdata, cit timp toate acestea lipsesc, mai bine sa nu incercam sa renuntam la piata ruseasca de export a vinurilor.