Portal de vinificatie si viticultura

Turiştii străini vin la Romania pentru a-şi face vacanţa în crame. Reacţia lor după primul pahar

Situată pe locul 13 în lume în clasamentul celor mai mari producători de vin, România are în prezent 61 de crame care pot fi vizitate.

Turiștii pot vedea cum ies toate soiurile de vinuri și pivnițele care le răcoresc. Turul se încheie întotdeauna cu degustări.

Muntenia reunește cele mai multe crame, iar în zona Dealu Mare ele sunt situate la mică distanță una față de cealaltă și oferă chiar și locuri de cazare.

Cine vrea să savureze un vin de calitate, într-o linişte deplină, este invitat în această cramă din inima podgoriei Dealu Mare din Prahova. Ar fi bine să vă anunţaţi prezența din timp, pentru ca băuturile albe, roze sau roşii să fie ţinute la temperatura ideală pentru degustat. Preţurile pentru o astfel de experienţa pornesc de la 75 de lei şi ajung până la 270 de lei de persoană.

 

Turiştii străini vin la noi pentru a-şi face vacanţa în crame. Reacţia lor după primul pahar – Stirileprotv.ro 

Stephen Donnelly, vinificator: „Li se oferă un tur al întregii fabrici, apoi vor merge în pivniţă şi li se va explica ce se întâmplă, de fapt, în procesul de fabricare. Vor merge sus la degustare. Unic e chiar faptul că îi învăţăm să îşi facă propriul vin, propriile amestecuri.”

Podgoria Miniş-Măderat, situată la 26 de kilometri de Arad, la poalele munţilor Zărandului, se întinde pe 120 de hectare. De aici ies vinurile roşii Pinot Noir, Merlot, Feteasca Neagră şi Cadarca şi vinurile albe Mustoasa de Măderat, Feteasca Regală şi Riesling Italian. Toate se ţin în pivniţele care au o capacitate de depozitare de 8.000 de hectolitri. Nu exista tur fără degustare.

Balla Geza, administrator cramă: „Prin această degustare, să cunoască câte ceva despre vinuri, ce înseamnă un vin de calitate, cu ce mâncare poate fi asociat.”

Aici există şi o pensiune de 3 stele, cu 55 de locuri. Înainte de a sosi, turiştii trebuie să-şi facă rezervare. După degustări, clienţii sunt serviţi cu gulaş sau ciolan cu fasole. Aceşti danezi se bucură de toată experienţa trăită.

Danez: „Nu ştiu nimic despre vinurile voastre, dar sunt interesat să aflu mai multe, pentru că sunt băutor de vin.”

Pe malul Dunării, în judeţul Constanța, Dealul Vifor găzduieşte una din cele mai noi crame din ţară. Şi aici se fac tururi peste tot, care se încheie, bineînţeles, cu degustări.

Turist„M-a impresionat tehnologia nouă folosită aici şi mi-a plăcut foarte mult vinul roşu! Este răcoritor.”

Turist„Mi-a plăcut vinul alb şi cel roşu şi sper să produceţi cantităţi mari astfel încât să exportaţi şi în Germania.”

Gazdele au creat şi o gamă pentru plajă.

Turist„Dacă în timpul zilei pe plajă putem consuma un rose, cu siguranţă pe acesta îl putem consuma pe seara.”

Turiştii pot lua cu ei acasă o amintire.

Ioana Cobuz, manager cramă: „Preţurile variază între 18 lei şi 90 de lei.”

România este pe locul 13 în topul celor mai mari producători mondiali de vin.