Portal de vinificatie si viticultura

Valeriu Cebotari: In acest an vom acorda primul credit ipotecar pentru plantarea vitei de vie

Interviu cu Valeriu Cebotari, director general interimar al SC MoldVinIpoteca SA.

– MoldVinIpoteca este prima companie din R. Moldova, cu capital de stat, de acordare a creditelor ipotecare pentru plantarea vitei de vie. De ce a fost necesara crearea acestei companii?

– MoldVinIpoteca nu este o companie cu capital strict de stat, este o companie cu capital mixt, dar fondatorul ei este statul. Ulterior, vom face emisie de actiuni si vor deveni actionari si alte persoane juridice de stat si private. Insa, cota statului de 51% va fi pastrata. Am decis crearea acestei companii, deoarece multi cetateni si gospodarii au o bogata experienta in cultivarea vitei de vie, dispun de terenuri favorabile pentru a planta aceste culturi, dar le lipsesc mijloacele financiare necesare si nu pot recurge la credite bancare din motiv ca nu au ce pune in gaj. Anume pentru a solutiona aceasta problema, Agentia agro industriala Moldova-Vin, in comun cu Institutul National al Viei si Vinului, au decis infiintarea Companiei Investitionale de Stat MoldVinIpoteca SA, care sa ofere doritorilor de a infiinta plantatii viticole credite in conditii avantajoase. Compania a fost inregistrata la 20 noiembrie a.c. si pune inceputul crearii sistemului ipotecar. Dupa adoptarea legii despre ipoteca vom purcede si la crearea altor companii de acest tip pentru a face investitii in complexul agroindustrial.


– Din ce surse vor fi oferite creditele – din alocatii bugetare, din surse atrase de pe piata externa, din surse atrase de pe piata interna prin emiterea de obligatiuni sau actiuni?

– Compania de investitii va avea mai multe surse de finantare, in primul rand, este capitalul propriu, dupa care vor fi atrase surse prin emiterea de actiuni, apoi urmeaza contributia initiala a beneficiarilor de credite ipotecare, care vor contribui la realizarea acestui proiect cu 25 mii lei. Aceasta suma va putea fi achitata integral sau in rate, reiesind din posibilitatile financiare ale solicitantului. O alta sursa de finantare o va constitui subventiile de stat. In prezent, pentru plantarea vitei de vie sunt acordate subventii, pentru soiurile de vin 25 mii de lei la hectar si pentru soiurile de masa 35 mii lei. In cazul in care banii din aceste surse vor fi insuficienti, vom recurge la credite bancare, iar rata dobanzii va fi acoperita din bugetul de stat.

– Ce tipuri de finantare propuneti?

– Potrivit Conceptiei privind dezvoltarea sectorului viticol prin implementarea mecanismelor ipotecare, avem o schema care consta din patru tipuri de finantare ipotecara. Primul tip este finantarea directa, care prevede acordarea creditului ipotecar. Acest tip de finantare se va acorda in cazul in care noi vom fi ferm convinsi ca beneficiarul dispune de toate cele necesare pentru plantarea si cresterea vitei de vie, de tehnica, de forta de munca si poate efectua lucrarile de sine statator fara a apela la servicii externe. In cazul in care beneficiarul nu dispune de cele necesare mentionate mai sus, ii va fi acordata finantare pe baza de contract de parteneriat. Adica, beneficiarul va primi o finantare pe o perioada de 8-10 ani, cu o vacanta de plata a sumei de baza, dar si a dobanzii de cinci ani.

– Ce prevede planul de activitate al companiei pentru 2008, dar si pentru anii urmatori?

– Am elaborat deja un plan de activitate pentru prima perioada, pana in 2011. Toate datele si calculele sunt deja efectuate si publicate ca anexe la Conceptia de dezvoltare. Programul minim este de a planta anual, prin ipoteca, cel putin 2500 ha de vita de vie. In cazul in care vor fi solicitari pe o suprafata mai mare, vom solicita Ministerului Finantelor si Guvernului alocarea unor sume suplimentare. Programul concret de activitate va fi schitat anual, dupa ce vom primi actele de la solicitanti. Pentru plantarea vitei de vie, in anul 2008, conform regulamentului de creditare, este stipulat termenul de pana la 1 decembrie pentru primirea actelor, dar, probabil, ca acest termen va fi prelungit pana la 10 decembrie. Pentru plantarea din anul 2009, primirea actelor va avea loc pana la 1 martie 2008.

– Ce conditii trebuie sa intruneasca solicitantul de credit? Dar care sunt conditiile companiei de creditare?

– Creditele ipotecare vor fi acordate preponderent viticultorilor mici si mijlocii, care vor dori sa infiinteze plantatii noi. Pentru a beneficia de credit ipotecar sau finantare ipotecara, solicitantul trebuie sa dispuna mai intai de toate de terenuri favorabile pentru cultivarea vitei de vie, deoarece nu toate terenurile sunt prielnice. Mai sunt necesare resurse financiare pentru achitarea cotei initiale despre care vorbeam mai sus. Exista si alte criterii de selectare a beneficiarilor. De exemplu, plantatiile trebuie sa fie infiintate cu soiuri competitive, care sunt solicitate pe piata, pentru a nu avea probleme la comercializarea productiei de struguri. Pentru a beneficia de ipoteca, infiintarea plantatiilor trebuie sa fie pe suprafete compacte de minimum cinci hectare. Daca aceasta suprafata este mai mica, este posibila unirea eforturilor mai multor gospodarii taranesti pentru o plantare in comun, de exemplu 10 gospodarii taranesti fiecare a cate 0,5 hectare.

Vor fi selectate persoane solvabile, solvabilitatea carora va fi verificata, si desigur va conta imaginea profesionala a solicitantului. Conform documentului, creditele ipotecare vor fi acordate atat celor care au in proprietate teren, cat si persoanelor fizice sau juridice care arendeaza teren, cu conditia ca valabilitatea contractului de arenda sa fie de minimum 20 de ani.

– Creditele vor fi acordate pe termen lung, cu o perioada de vacanta de cativa ani si o dobanda relativ mica. Nu exista riscul ca in prima perioada de activitate compania sa inregistreze insuficienta de lichiditati si sa nu poata raspunde noilor cereri de creditare?

– Este adevarat ca creditele vor fi acordate pe termen lung – 8-10 ani, cu o vacanta de patru ani pentru plata creditului. Plata dobanzii va incepe insa dupa jumatate de an. In cazul finantarilor ipotecare, timp de cinci ani nu va fi platita nici dobanda.

Cand am elaborat Conceptia, noi am luat in consideratie faptul ca poate exista acest risc si nu excludem sa recurgem la creditele bancare, dar in acest caz va fi nevoie de gaj.

– Vor fi create fonduri de risc pentru credite, din ce surse?

– Nu ne-am gandit la fondul de risc, insa, este o problema la care ar trebui sa mai revenim ca sa meditam asupra ei. In contract este indicat ca toate plantatiile de vie care vor fi plantate prin ipoteca sa fie asigurate de riscurile naturale, acesta ar fi un fond de risc. Cheltuielile ce tin de asigurarea plantatiilor tinere vor fi incluse in cheltuielile generale.

– Ati acordat deja primul credit?

– Am incheiat deja primul contract de credit ipotecar pentru plantarea de toamna cu o gospodarie taraneasca din raionul Cantemir. Cand vor fi prezentate facturile de procurare a materialului saditor, vom putea incepe procedura de acordare a primului credit ipotecar. Prima transa pentru materialul saditor va fi de aproximativ 180 mii lei, suma totala a creditului pentru aceasta gospodarie va constitui 330 mii lei.

– La moment cati solicitanti de credite ipotecare aveti?

– Pentru plantarea de toamna 2007 avem un singur solicitant, dar avem deja cereri de la 55 de solicitanti pentru plantarea in anul 2008 si circa 10 solicitanti pentru plantarea in anul 2009. Primirea cererilor mai continua.

– Cineva a numit aceasta idee drept o initiativa de ingropare a banilor publici. Ce le raspundeti?

– Timpul va arata daca este o initiativa de ingropare a banilor sau o metoda eficienta de gestionare a lor.

Aceasta idee nu este una noua, este aplicata deja pe piata constructiilor si functioneaza destul de bine si de aceea cred ca nu se confirma aceasta versiune. Este o modalitate de a ajuta acele persoane care nu dispun de mijloace financiare pentru a planta o vie. Noi speram ca pe viitor aceasta experienta sa fie preluata si de alte sectoare ale agriculturii, in primul rand, de sectorul pomicol.