Portal de vinificatie si viticultura

Vinurile moldovenesti urmeaza sa treaca mai rapid la clasa „Premium”

Vinificatia moldoveneasca are o perspectiva buna si un mare viitor pe piata ruseasca. La aceasta concluzie au ajuns expertii de la Clubul independent al vinului din Rusia (CIVR), care au vizitat mari companii de vinificatie din Republica Moldova.

Vladimir Tapelik, presedintele Clubului independent al vinului din Rusia, a afirmat, intr-un interviu acordat agentiei INFOTAG, ca vinificatia moldoveneasca se afla in prezent in ascensiune.

„Aceasta ramura se bucura de o cerere imensa, are mari volumuri de export si aduce mari profituri. Ne-au atras atentia vinurile companiilor Lion Gri, Acorex, Vitis Hincesti, Dionysos Mereni. In prezent, piata ruseasca se dezvolta si consumul de vinuri creste. Rusii trec intens de la bere si vodca la vinuri naturale calitative”, a mentionat Tapelik.

El considera ca preturile la vinurile moldovenesti de calitate ar putea creste de doua-trei ori pe piata ruseasca. In acelasi timp, expertul a prevenit ca scumpirea considerabila, in opinia sa, ar putea crea o concurenta acerba cu vinurile europene – din Italia, Spania, Portugalia si chiar din Franta.

Membrii Clubului independent al vinului din Rusia, care au degustat vinuri moldovenesti timp de o saptamina, considera ca vinificatia moldoveneasca ar trebui sa evolueze mai rapid.

„Vinificatia dumneavoastra are nevoie de doua lucruri: de sprijinul guvernului si de unirea vinificatorilor pentru promovarea marcilor de vinuri moldovenesti pe piata ruseasca. Aveti nevoie de o organizatie care trebuie sa fie prezenta in permanenta pe piata Rusiei”, considera Tapelik.

Tatiana Gaghen, redactor-sef al revistei Clubului, „Sommelier”, prestigios in Rusia, a afirmat ca „vinurile moldovenesti au o perspectiva mai mare pe piata ruseasca decit, sa zicem, vinurile din Georgia – principalul concurent al Moldovei”.

„Gusturile consumatorilor rusi se simt atrase mai mult de vinurile seci si line, de soiuri europene clare. Vinurile fabricate de vinificatorii moldoveni au nuante nationale pregnante, particularitati climaterice, gustative si de culoare aparte”, a spus Tatiana Gaghen.

Ea este convinsa ca vinurile moldovenesti au un mare viitor pe piata ruseasca. Indeosebi la categoria de vinuri Premium sa a asa-numitor vinuri pentru restaurante si cluburi.

INFOTAG precizeaza:
Membrii Clubului independent al vinului din Rusia au degustat vinuri la mari vinificatori din Moldova – la companiile Lion Gri, Acorex Win Group, Dionysos Mereni, Cricova, Vitis Hincesti, Ialoveni Heres. Vinificatorii afirma ca acesti degustatori sint arbitri ai elegantei cind este vorba de vinuri in Rusia. De analiza, prognozele si recomandarile lor tin seama cei care formeaza gusturi si cultura consumului de vinuri in cluburi, restaurante, cazinouri. Astfel de specialisti sint un fel de barometru pentru retelele de marketing si dealing pentru comercializarea vinurilor pe piata ruseasca. Membrii clubului au selectat pentru „lucrul pe acasa” 16 tipuri de vinuri de la compania Lion Gri, care au sanse sa devina pe piata Rusiei Blоckbuster number one.